Kerst

Ik hou van oude mensen. Oké, dat klinkt raar. Even opnieuw. Ik hou van doorgeleefde mensen. Nee, ook niet. Ik hou van mensen met levenservaring. Ja, dat klinkt al beter. En in de meeste gevallen zijn de mensen met de meeste levenservaring ook de mensen die het grootste getal op hun biologische teller hebben staan. De reden waarom ik van deze “levenservarende” mensen hou is niet vanwege hun zachte, gerimpelde huid en ook niet vanwege hun geur – eentje die ik maar moeilijk te omschrijven vind. Het is geen zoete geur, maar ook geen penetrante geur. Het is iets met menthol en… Sorry, ik dwaal af. Nee, de reden waarom ik van deze mensen hou is vanwege hun verhalen. Vanwege de dingen die zij hebben meegemaakt, hebben gezien. Vanwege de tijden waarin zij hebben geleefd. Tijden, waar ik alleen maar over kan lezen.

The Roaring ‘50

Ik kan uren luisteren naar de verhalen van mijn opa. Die in de jaren ’50 zijn warm, maar ook arm, plattelandsdorpje in Italië verliet en naar Nederland emigreerde om als gastarbeider in de donkere mijnen van Zuid-Limburg te gaan werken. Hij leefde in tijden waarin je leven afhankelijk was van een parkiet, die dan wel of niet signaleerde of de lucht die je in die donkere diepte inademde nog wel zuiver was. Hij leefde in tijden waar ook terreur, ongelijkheid en angst aanwezig was. Maar hij leefde ook in tijden waarin romantiek nog onschuldig was en een serenade brengen onder het raam van mijn oma dé manier was om haar liefde voor zich te winnen. En die oma, die kan ook eindeloos vertellen, over haar broer. Haar broer, die na de Tweede Wereldoorlog met nog geen cent om zijn reet te krabben naar de Promised Land vertrok: De Verenigde Staten. En als jonge Hollandse man zijn weg moest zien te vinden in de roaring fifties. Prachtige verhalen. Wat zou ik die graag nog een keer willen neerpennen. Herken je dat?

What’s your story?

De beste verhalen zijn, naar mijn mening, levensverhalen. Verhalen over “echte” mensen. Verhalen die ons iets leren, die ons meenemen naar een tijd of een periode waar wij alleen maar een voorstelling van kunnen maken. In iedereen zit een verhaal en veel mensen willen dat verhaal ook graag delen. Dit is dan ook voor veel mensen de aanzet om een familieroman of biografie te schrijven. Want niet alleen mijn familie, maar heel veel families hebben een rijke geschiedenis en een geweldig verhaal te vertellen. Om een goede biografie of familieroman neer te zetten moet je eerst informatie verzamelen. Informatie over je achtergrond, je familie, de gebeurtenissen. Het hoe, het waarom. De beste manier om die informatie te krijgen, is door het te vragen. En het liefst op een moment waarbij iedereen samen is, met wat hapjes en drankjes. En misschien ook wat cadeautjes om het net effe wat gezelliger te maken.

9 vragen om je grootouders te stellen met kerst

Zoek je nog inspiratie voor je verhaal, of ben je van plan een familieroman of biografie te schrijven? Begin dan bij de kern en grijp deze kerst aan als het moment om eens even goed met opoe over vroeger te praten. Het is de ultieme win-win. Hij blij, want hij kan eindelijk zijn verhaal kwijt. Jij blij, want jij kan weer verder met dat van jou! Weet je even niet wat je vragen moet, of waar je moet beginnen? Geen zorgen, dan zijn hier negen vragen die je stellen kan. En als jouw opa ook maar een beetje is zoals die van mij, dan zijn deze vragen voldoende om een hele avond (bijna nacht) vol te krijgen. You have been warned…

  1. Waar ben je geboren en opgegroeid?
  2. Hoe was het om in die tijden op te groeien?
  3. Wie waren vroeger je beste vrienden – wat deden jullie samen?
  4. Hoe heb je oma/opa ontmoet?
  5. Waar heb je gewerkt – hoe was het om daar te werken?
  6. Wat mis je het meest aan die tijden?
  7. Waar ben je het meest trots op?
  8. Wat was je grootste avontuur?
  9. Hoe zou je herinnerd willen worden?

Heel veel plezier en fijne feestdagen!

 

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden