Samenvatting

Solliciteren als Beroep!

Zomer 2014. Ik weet het nog goed: de kickstart van mijn leven als sollicitant. Ik was al een paar jaartjes afgestudeerd en mijn werkgever van de baan die ik na mijn studie per toeval had weten te bemachtigen, liet me weten dat mijn contract niet verlengd zou worden. Iets met overtallig personeel, te veel overheadkosten en… je kent het wel. Mijn wereld viel uiteen. Na twee jaar alles te hebben gegeven, stond ik op een snikhete vrijdagmiddag met een bosjes verwelkte bloemen en een cadeaubon van vijftien euro in mijn handen letterlijk en figuurlijk, op straat. Zesentwintig, geen werk maar wel ww. Ik moest er echt aan geloven. Ik moest gaan solliciteren.

HÖBSTE AL GESJREVE? VIEFENSEVETIG BREEVE

Solliciteren als Beroep

Brief na brief schreef ik. Mijn cv kreeg dagelijks een make-over en verwachtingsvol wachtte ik op positief bericht van de bedrijven waar ik wilde werken. Maar dat bericht kwam niet. En als het kwam, dan was het meestal een geautomatiseerde e-mail met een standaard afwijzing waar je geen touw aan vast kon knopen. Onvoldoende aanknopingspunten, kandidaten die al in procedure waren en net iets beter aansloten bij de functie, of de functie was intern ingevuld. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, en de frustratie die daarmee gepaard gaat waarschijnlijk ook. Ik snapte het niet. Het vinden van een baan kon toch niet zo moeilijk zijn? Ik had nota bene een diploma op zak, redelijk wat werkervaring, was jong, enthousiast, een teamplayer. Ik begreep het niet.

Solliciteren is leuk – echt! Wanneer je het geheim van solliciteren kent en daardoor succesvol bent, dan is het zelfs zó leuk dat je er je beroep van zou willen maken!

Toen de zoveelste afwijzing binnenkwam, schudde ik mijn hoofd. Het moest anders, ík moest het anders doen, het anders aanpakken. Ik ging anders naar de vacature, de functie, kijken. En door een paar aanpassingen te maken in mijn motivatiebrief en cv vond ik in mijn zoektocht naar de leukste baan een manier waardoor ik wel werd uitgenodigd voor een gesprek, zelfs in een periode waarin de economie op zijn gat lag. En nu komt de kicker, de bedrijven waarbij ik op gesprek mocht, boden me allemaal een baan aan! Door een goede voorbereiding en het “verkopen” van mezelf ontstond er zelfs een situatie waarin ik de keuze had uit acht bedrijven! Uiteindelijk koos ik de minst passende, maar goed, dat zegt meer over mij en mijn vaardigheid om keuzes te maken. Hoe dan ook, het zette me aan het denken. Wat deed ik precies anders? Waarom lukte het mij nu wel, en mijn vrienden die ook naar werk zochten niet? Misschien was het mijn ervaring als recruiter, maar ik ontdekte een manier die solliciteren leuk – ja leuk – en makkelijk maakte. En het mooiste van alles: ik ontdekte een manier van solliciteren die iedereen kan toepassen.

Ik geloof dat iedereen die “het geheim van solliciteren” kent en weet hoe die zichzelf moet verkopen zowel in woord als in schrift, elke baan kan krijgen. En dat geheim deel ik, samen met acht andere experts in: Solliciteren als Beroep!

| Auteur: a Black Sheep Indie Orginal |
| Taal: Nederlands |
| Aantal pagina’s: 106 |
| Uitvoering: eBook – ePub |
| Verschijningsjaar: 2017 |

Download gratis het eerste hoofdstuk van Solliciteren als Beroep! of lees het eBook in één keer!

 

In Winkelmandje