eBooks

Het is 07.00 uur in de ochtend. Ik zit in de trein en kijk, met de slaap nog in mijn ogen, versuft om me heen. Ik heb een hekel aan vroeg opstaan en nog een grotere hekel aan het openbaar vervoer. Maar goed, ik moet naar mijn werk en op dat tijdstip is het altijd heerlijk rustig in de trein. Niet omdat er maar weinig mensen in de trein zitten – vreemd genoeg moet ik om dat tijdstip net zo hard vechten voor een plekje, als om 17.00 uur in de middag – het is rustig omdat niemand zin heeft om gezellig te kletsen. Nou, afgezien van een paar hyperactieve ochtendmensen dan maar die besluit ik keihard te overstemmen door mijn oordopjes in te doen. Terwijl ik mijn oordopjes in mijn oren schuif en hoofdschuddend naar het groepje luidruchtige vrouwen kijk die, van wat ik nog kon horen, met een enorm enthousiasme vertellen over wat er op hun boterhammen zit, glijden mijn ogen door de rest van de trein. Bijzonder, denk ik: Iedereen zit voorovergebogen en staart met een hypnotische blik naar het langwerpige, toestel in hun handen.

Times are changing

Voor wie mijn cryptische omschrijving niet helemaal begrepen heeft, laat ik het even duidelijker zeggen: bijna iedereen in de trein zat naar hun telefoon te staren. Zelfs de hysterische vrouwen die het nodig vonden om hun levensverhaal met elkaar om 07.00 uur in ochtend te delen, deden dit met de toevoeging van Facebookfoto’s die ze op hun telefoon hadden staan. Ik voel me net mijn opa als ik dit zeg, maar de tijden zijn veranderd. De tijden dat die iedereen al kletsend hun reis naar werk maakten zijn voorbij. Dat kletsen doen we nu ook, maar via What’s App met mensen die we kennen. Een gezellig praatje met vreemden in de trein maken doen we niet meer, en als we dat wel willen dan hebben we Tinder. Vertellen wat ik op mijn boterhammen heb gesmeerd hoeft niet meer, als het goed is heb je dat al op mijn Instagram wall gezien met een lekkere filter erover zodat het water je echt in de mond gaat lopen. Een boterham met pindakaas had er nog nooit zo appetijtelijk uitgezien. Ja, opa had gelijk. De tijden veranderen. Maar waar ik met mijn opa verschil is dat ik een hippe semi-jonge meid ben die dat niet erg vindt. Waar mijn opa de verandering tegen wilt gaat omdat het “vroeger allemaal beter was”, zeg ik juist: omarm de veranderingen en doe er je voordeel mee. Vooral als aspirant auteurs en hopelijk toekomstige bestselling schrijvers moeten we die veranderingen in de gaten houden en er wat mee doen.

Generatie C

Dat de tijden veranderen is geen nieuws. Dit is geen schokkend iets wat je niet al wist. Al jaren wordt er geroepen dat door de komst van iProducten en eDingen men aSocialer geworden is. Iets waar ik het niet helemaal mee eens ben. Naar mijn mening zijn we juist Socialer geworden maar op een andere manier. We zijn… eSocialer geworden. Maar goed, de tijden veranderen dus. Dat is niet nieuw maar wat misschien wel nieuw is, is de generatie die de toekomst van hoe wij met elkaar communiceren, producten kopen en ervaren, verandert. De beruchte Generatie C – die overigens zo heet vanwege de term “Connected” niet omdat er geen letters meer over waren in het alfabet. Generatie C is op allerlei sociale media actief en wilt op ieder moment van de dag bereikbaar zijn via internet met computer, tablet of mobiele telefoon. Deze generatie doet alles met haar iProducten, van online bankieren tot online shoppen. Van kletsen met vrienden tot hun gevoelens delen met de wereld. Van het regelen van een weekendje weg tot het maken van een doktersafspraak. Alles gebeurt online en met hun telefoon, en nu komt die, ook lezen gebeurt met hun iDevices. En dat is interessant.

eBooks are the New Black

Generatie C biedt kansen, ook voor schrijvers. Omdat deze generatie aan hun telefoon vastgeroest zit, constant online is, snelheid vraagt en nieuwtjes met een klik van de knop wilt kunnen delen met iedereen in zijn community is het juist nu als schrijver belangrijk je werk te digitaliseren. En dat digitaliseren kun je doen in de vorm van een eBook. Voor wie nu de lucht uit zijn lijf voelt verdwijnen, calm down. Hardcopy boeken zullen nooit volledig uit het beeld verdwijnen – ook in de trein zie ik nog een enkeling met een dik boek in hun handen geklemd en gelukkig maar – maar de “slimme” schrijver en vooral de “slimme” self-publishing schrijver duikt nu in de wereld van eBooks. eBooks zijn milieubewust, duurzaam en snel gepubliceerd. Wat perfect past bij de idealen van Generatie C. De eBook markt is een groeiende markt en de verkoop van eReaders en tablets zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen. En met de komst van Generatie C verwacht ik dat dit ook alleen maar zal stijgen. Voor The Black Sheep Indie is dit ook de reden geweest om enkel boeken in de vorm van eBooks uit te geven. eBooks are the New Black en passen in het beeld van nu en de toekomst. Jouw verhaal, jouw boek, is jouw product en dat product moet je met jouw publiek kunnen delen op de manier waarop zij dat willen. Is jouw publiek Generatie C? Dan zijn eBooks a way to go.

Wat is jouw mening over eBooks en Generatie C? Laat het me weten in de comments! Dat we bij The Black Sheep Indie van eBooks houden is duidelijk, maar waarom eigenlijk? Dat vertellen we hier.

 

the-black-sheep-indie-logo

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact