boekenblog

Hou je van lezen en deel je graag je mening over boeken? Dan kan het beginnen van een boekenblog een interessante volgende stap zijn. Ook voor auteurs, die hun eigen boeken onder de aandacht willen brengen, kan een boekenblog een extra middel zijn om in te zetten!

Door Emmy van Ruijven

Een blog beginnen is relatief eenvoudig. Er zijn een tal van websites waarbij je gratis een blog kunt aanmaken. Voorbeelden hiervan zijn WordPress.com, Blogger en Weebly. Je kunt natuurlijk ook een zelfgehoste blog beginnen. Dit houdt in dat je een stukje internet koopt, samen met een webadres, waar je vervolgens blogsoftware (als wordpress.org) op zet.

Een stukje voorbereiding

Er is geen goed of fout en alle platforms hebben zo hun plus- en minpunten. Er bestaan heel veel handleidingen over hoe je het nou aanpakt, maar schroom je vooral niet om een medeblogger aan de mouw te trekken. Wedden dat ze je wel willen helpen? Als je eenmaal een account hebt aangemaakt op het door jouw gekozen platform, kan je beginnen met het maken van een blog. Kies een goede naam; eentje die, bij voorkeur, nog niet door een ander in gebruik is en die gemakkelijk te onthouden is. Kies voor een naam die herkenning oproept en waarbij je zonder schaamte over durft te vertellen op verjaardagen.

Dan wordt het echt leuk

Het inrichten van je blog kan een waar feestje zijn; een thema, een header, je lettertype. Alles is mogelijk en dat maakt het juist zo leuk! Herkenbaarheid, maar vooral overzicht en duidelijkheid zijn hierbij van belang. Test je bloglook ook eens via je telefoon of tablet om te kijken of bezoekers alles wel goed kunnen zien. En als alles er een beetje naar je zin uitziet, is het tijd om te gaan schrijven.

Hoe bereik je lezers?

Als (boek)blogger ben je er helemaal vrij in om je blog zo in te richten als je wilt. Maar om lezers aan je te binden raad ik aan om een doelgroep te kiezen. Zelf heb ik de doelgroep; Young Adult lezers vanaf ongeveer 14 jaar. Bezoekers weten wat ze van mij kunnen verwachten en het meeste wat op mijn blog verschijnt is daaraan gerelateerd. Het zou vreemd zijn als ik opeens over allerlei dingen zou gaan schrijven die niet bij mij passen. Ik verlies dan mijn geloofwaardigheid en dus ook lezers. Door frequent berichten te plaatsen en door interactie op social media (en op je blog), zullen mensen blijven plakken en zal je blog gaan groeien. Boekbloggers zullen misschien nooit zo veel gelezen worden als beauty- of lifestylebloggers, we hebben wel heel veel trouwe lezers die wij door middel van onze blogs nieuw leesvoer kunnen laten ontdekken.

Social media

Facebook, Twitter en Instagram zijn ideale kanalen om je artikelen te verspreiden en om contact te houden met je lezers. Korte berichten of extra aankondigen kunnen gemakkelijk worden verspreid en met een eigen pagina of account voor je blog maak je je beter herkenbaar. Social media kent ook een paar minder mooie kanten. Het is hard, je wordt snel ondergesneeuwd en het kost behoorlijk wat extra tijd wil je het goed aanpakken. Toch denk ik dat het een mooie aanvulling kan zijn op een blog. Mits het frequent wordt ingezet natuurlijk, maar dat geldt precies hetzelfde voor blogposts. Voor auteurs kan een blog een perfect platform zijn om lezers op de hoogte te houden van nieuwe boeken of bijvoorbeeld het schrijfproces. Pas er echter wel op dat je niet enkel over je eigen verhalen schrijft; het moet voor lezers interessant blijven.

Er zijn een tal van do’s en don’ts over het vullen van je blog. Vandaag wil ik maar één tip meegeven: geniet! Bloggen is ontzettend leuk!

 

The Black Sheep Indie


boekbloggerZon en Maan

Emmy van Ruijven blogt al ruim vijf met veel enthousiasme op haar eigen stukje internet. Op haar website Zon en Maan bespreekt ze alles wat met boeken te maken heeft en in het bijzonder Young Adult en Fantasy. Benieuwd naar de blogs van Emmy of lijkt het je leuk om een samenwerking met haar aan te gaan? Neem dan zeker eens een kijkje op haar website.

 1. Reageer

  Leuk geschreven. En ja. Auteurs hebben hier ook wat aan. Deze wel. Dank je!

 2. Reageer

  Ik ben er net me aan het starten, dus alle tips zijn welkom!

  1. Reageer

   Wat leuk! Laat je weten wanneer je website live gaat, dan nemen we zeker een kijkje! ????

 3. Reageer

  Ik ben net begonnen met boeken recenseren, en weet nog niet zo goed hoe mijn blog vorm te geven. Ik houd van koken, (kook)boeken lezen en recenseren en gooi er ook wat persoonlijke dingen tussendoor. Eigenlijk ben ik bang dat het een beetje een rommeltje is, wat niet aantrekkelijk is voor mijn lezers. Maar alleen recensies plaatsen lijkt me dan weer niet zo leuk om te doen. Ik zou graag je commentaar horen.

  1. Reageer

   Hee Sonja, wat leuk dat je boeken recenseert! Ontzettend gaaf om te doen. Misschien kun je je passie voor koken combineren door recepten uit de boeken die recenseert te maken? Je zou videos en blogs kunnen afwisselen, dat maakt het al gevarieerder. Erg leuk concept, mij heb je als volger! Veel succes!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden
nl_NLDutch
nl_NLDutch