social media

Nu ik zelf officieel indie auteur ben komt er steeds vaker een momentje van besef waarop ik heel goed realiseer dat je als indie (bijna) alles zelf moet doen. Distributie, administratie en marketing zijn allemaal taken waar een indie zijn hand niet voor omdraait, maar al die taken zijn al een vak op zich. Daarom heb ik ontzettend veel respect voor mijn collega’s, omdat ik nu zelf ervaar van hoeveel markten je eigenlijk thuis moet zijn. Een ode aan jullie! Ook personal branding is een belangrijk onderdeel als je bekendheid wil creëren voor je boek en je auteur zijnde. In dit artikel deel ik mijn vier beste tips om het creëren van een eigen online brand als indie zo makkelijk mogelijk te maken.

Door Nikki Pommer

1. Social media: kies de essentie

Er wordt natuurlijk overal gezegd dat social media in deze tijd een hele belangrijke manier is om jezelf en je boek te promoten. Daar ben ik het zeker mee eens. Waar ik me echter niet altijd in kan vinden is dat er wordt gezegd dat je op elk medium actief moet zijn – want dat is zeker niet zo. Je kan het namelijk zo zien: hoe meer kanalen jij moet onderhouden, hoe meer je jouw tijd en energie moet verspreiden. Als je zoveel kanalen hebt dat je zelf het overzicht nog maar net kan houden, kan dat ervoor zorgen dat er een energielek ontstaat omdat het steeds meer moeite kost om goede, kwalitatieve content te ontwikkelen.

Weet waar je doelgroep zit

Wat ik weet is dat mijn doelgroep zich vooral op Instagram en Facebook bevind. Twitter heb ik daarom een paar maanden geleden verwijderd, en zo vind ik dat bijvoorbeeld Snapchat geen enkele toegevoegde waarde hebben voor mij en mijn bedrijf. Het kost alleen maar een hoop tijd om bij te houden en die tijd kan ik beter steken in het schrijven van een nieuw boek. Mijn belangrijkste tip: kies welk platform belangrijk is voor de mensen die je wil bereiken. Zoek waar de mensen die jij wil bereiken zich bevinden en ook niet onbelangrijk: zoek een medium waar jij je ook fijn bij voelt! Wanneer je bijvoorbeeld een account opent op een medium waar jij niks van snapt en wat je ook niet leuk vindt, blokkeer je de flow die vanzelf moet gaan, waardoor je ook weer minder snel de juiste groep aantrekt.

2. Maak het persoonlijk

Of je nu offline of online communiceert – houd het persoonlijk! Ik kijk regelmatig op Instagramaccounts van bedrijven en mijn nummer één reden om ze te ontvolgen is omdat ik hun content te oppervlakkig vindt. Het is verzorgd, dat zeker, maar ik wil weten wie er achter het bedrijf zit, hoe die persoon/personen op het idee is/zijn gekomen en hoe die persoon/personen elke dag bezig is/zijn met het verwezenlijken van zijn droom/hun dromen. Wat schrijvers betreft, is dit voor mij niet heel anders. Ik vind het namelijk hartstikke leuk om persoonlijke verhalen te lezen, of een schrijffoto voorbij te zien komen of de oprechte interactie met lezers te zien. I truly love it. Door de persoonlijke verbinding met je volgers, lezers en hopelijk fans aan te gaan creëer je een duurzame band, die op zijn manier weer helpt bij jouw branding.

Selfless

Moet je dan constant selfies posten? Nee hoor, maar een goede balans van vooraf gecreëerde content en een persoonlijke touch vind ik als fan heel belangrijk. Omdat je als auteur toch al gauw bekend staat als een persoonlijkheid in combinatie met je boeken, is het heel belangrijk dat je dat toegankelijk maakt voor mensen. En wanneer je onder een andere naam schrijft en niet wil dat je identiteit bekend wordt, is het nog mogelijk om persoonlijk te zijn. Persoonlijk hoeft niet per se te zijn in de vorm van jouw gezicht te zijn, maar persoonlijk is de manier waarop je post, schrijft en met je reacties omgaat. Creëer dus een persoonlijke manier van contact hebben.

3. Wat voor gevoel wil je dat mensen aan jou over houden?

Wat is het resultaat dat je wil bereiken met het bijhouden van social media? Ik wil dat mensen fan van mijn boek worden en hopelijk ook een beetje van mij. Ik vind persoonlijk contact belangrijk en ik probeer dus een bepaalde lijn te creëren voor mijn feed. Wanneer mensen door mijn Instagram scrollen wil ik dat ze kennis kunnen maken met bewustzijn, dat ze zien hoe ik mijn persoonlijke groei serieus neem en dat ze geïnspireerd raken om te minimaliseren. Het heeft heel veel zin om deze doelen voor jezelf uit te werken – omdat je dan gerichte content kan ontwikkelen die binnen deze lijn past. Beschrijf welk gevoel je wil dat anderen eraan overhouden als ze naar jouw social media kanalen kijken. Dat gevoel zullen ze namelijk bij zich dragen en kan ook aan zetten tot bijvoorbeeld een follow of de aankoop van je boek.

4. Wees vooral lekker jezelf

De drie tips die ik hierboven beschreef kunnen tools zijn om een doel op social media te bereiken, maar wat het allerbelangrijkste is: is dat je 100% jezelf bent. Wanneer je niet 100% jezelf bent en niet met een zuivere intentie je kanalen bijhoudt, bestaat er een kans dat je content niet aanslaat of dat je al snel door de mand valt. De tips die ik deel zijn om jou te ondersteunen iets te creëren dat vanuit jou komt en dat op de juiste manier aan de buitenwereld te laten zien. Als auteur ben je vaak toch al in een kwetsbare positie omdat je je hart en ziel op papier deelt, daarom is het alleen nog maar des te mooier om nog meer van je echte ik te laten zien. Succes!

 

De wijze lessen van een twintigerDe wijze lessen van een twintiger

Lifestyle guru Nikki Pommer is een ware duizendpoot. Niet alleen deelt ze dagelijks op haar Instagramaccount tips over minimalisme, het runnen van een business en het schrijven van een boek, ze deelt ook in haar openhartige debuut De wijze lessen van een twintiger hoe het is om op jonge leeftijd te kampen met een burn-out, maar ook hoe je daar weer bovenop komt. Benieuwd? Klik HIER voor jouw exemplaar!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden