spanning

Spanning is de drijfveer achter elk verhaal. Het zorgt ervoor dat een lezer blijft lezen, en telkens weer een pagina omslaat om erachter te komen hoe het zal eindigen. Maar hoe creëer je spanning in je verhaal? New Adult auteur Mariëlle Brouwer deelt in de blog vandaag acht manieren om spanning te verhogen naar witte knokkel-gehalten.

Door Mariëlle Brouwer

1 Maak het gecompliceerd

Een situatie creëren die extreem lastig is voor de protagonist is één van de meest gebruikte methodes om spanning in je verhaal te creëren en behouden. Naar mate het boek vordert, moet de situatie oplopend verergeren voor de protagonist. Houd het simpel. Complicaties die voortkomen uit de acties van de protagonist moeten wel geloofwaardig zijn. Wanneer ze dat niet zijn, frustreert dit vaak de lezers. Maar ja… hoe houd je het geloofwaardig?

2 Zorg voor balans

Het kan niet altijd spannend zijn. De obstakels die spanning creëren moeten verschillende groottes kennen, met kleine overwinningen en verlossingen. Vooral dat laatste is noodzakelijk; het lijkt het misschien super belangrijk om spanning te creëren die je lezers op het puntje van hun stoel houdt, maar een eeuwige staat van spanning is heel moeilijk en niet geloofwaardig. Lezers, evenals je protagonist, hebben tijd nodig om tussen al het spannende door op adem te komen.

3 De onverwachte hoek

Spanning wordt meestal gecreëerd door een conflict tussen de protagonist en de antagonist, maar kan ook uit onverwachtere hoek komen. Bijvoorbeeld door een conflict tussen de protagonist en haar hulp. Of een intern conflict. Dit soort problemen zorgen ervoor dat het moeilijker wordt voor de protagonist om een oplossing te vinden, het maakt de situatie lastiger en ook spannender. Het wekt bij lezers een gevoel van onzekerheid op, ze hebben geen idee hoe het verhaal zal eindigen. Het kan zelfs zorgen voor onopgeloste problemen die pas aan het eind van een serie uitkomen.

4 Maak effectief gebruik van plottwists en onthullingen

Weet je nog het moment in Star Wars, waarop Luke Skywalker erachter komt dat Darth Vader zijn vader is? Dit is een voorbeeld van een plottwist als een onthulling. Niemand zag het aankomen, en het veranderde het verhaal compleet. Plottwists en onthullingen kunnen worden gebruikt om het verloop van je verhaal te veranderen en je protagonist van zijn stuk te brengen in een kort moment. Het gevoel van onvoorspelbaarheid maakt het spannend.

5 Speel in op emoties van de lezer

Spanning creëer je niet alleen door onverwachtse gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Voor een groot gedeelte gaat het erom hoe betrokken je lezer is bij het verhaal. Een lezer moet het gevoel hebben dat er voor de protagonist wat op het spel staat, en dat gevoel moeten ze zelf ook voelen. Betrokkenheid creëer je door in te spelen om te emoties van je lezer en het neerzetten van geloofwaardige situaties en emoties.

6 Maak je karakters actief

Actieve karakters zorgen ervoor dat er dingen gebeuren, terwijl passieve karakters dingen laten gebeuren. Lezers geven vaker ze voorkeur aan actieve karakters. Het is moeilijk om sympathie te voelen voor karakters die zitten en wachten tot het lot verbetert. Het is leuker om te lezen over iemand die het heft in eigen hand neemt.

7 Vermijd spanning-vernietigers

Sommige dingen kunnen ook de spanning uit je verhaal halen. Een info dump over het achtergrondverhaal, bijvoorbeeld. Dat je karakters een leven hadden voor het verhaal begon, is logisch en in sommige gevallen is het nodig om het uit te leggen voor het opbouwen van spanning. Echter, in de meeste gevallen, haalt te veel achtergrondverhaal de snelheid uit je boek en zorgt het er zelfs voor dat een lezer het boek sneller weglegt. Vertel je lezers het hoognodige en houd het bij de belangrijkste info. Als laatst is het belangrijk dat spanning wordt opgebouwd. Je kunt de spanning snel laten opbouwen of heel langzaam, maar je verhaal moet altijd opbouwend zijn. Ergens naar toe gaan, en zorgen voor de vraag: Wat nu?

8 Elk genre vraagt om een ander soort spanning

Alle verhalen hebben spanning nodig, maar voor elk genre is dat anders. Een romantisch verhaal haalt spanning uit de vraag of de geliefden bij elkaar komen, terwijl een detective draait om de vraag of de moordenaar gepakt zal worden. Iemand die een detective leest zal zich minder snel afvragen of de detective met het meisje eindigt. Het is dus belangrijk om je genre te kennen en een spanningsboog te kiezen dat past bij het verhaal.

 

 


Lust & Structure

Benieuwd naar hoe Mariëlle de spanning in haar nieuwste New Adult roman, Lust & Structure heeft weten op te voeren? Klik dan HIER voor jouw exemplaar!

 1. Reageer

  Ik ben het voor een groot deel eens met je analyse Mariëlle. Ik noem dat het ‘ritme’ dat een verhaal moet hebben.
  Wel dient ervoor gezorgd te worden dat er voldoende info wordt verstrekt zodat de lezer zich een beeld kan vormen over de plek van je verhaal. Niet teveel, maar het dient wel duidelijk waarom bepaalde wendingen in een verhaal gebeuren zoals ze gebeuren. Het terrein/locatie kan grote invloed hebben op een actie of een gedrag. Dat moet van tevoren al duidelijk zijn.
  ‘Couleur locale’ is noodzakelijk om begrip te vormen.
  Gebruik meerdere verhaallijnen als je rust en actie wilt afwisselen, de overgang is dan heel erg natuurlijk.

  1. Reageer

   Een heel goede toevoeging, Jos!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden