Redactie

Als indie-auteur ben je onafhankelijk, maar een boek uitgeven doe je niet alleen! Gelukkig pakken steeds meer schrijvers dit serieus aan en roepen ze de hulp in van professionals. Een goede redacteur is hierbij onmisbaar. Want je moet er toch niet aan denken dat er allerlei fouten in de structuur en stijl van jouw boek staan?

Door Eveline Broekhuizen van Elibro Tekst & Redactie

Waarom zou je een redacteur inschakelen? Je hebt je verhaal laten lezen door vrienden en familie, en die waren allemaal razend enthousiast. En de buurvrouw van verderop, die docent Nederlands is, wil de tekst wel controleren op taal- en spelfouten. Dan kan je boek daarna toch opgemaakt en gedrukt worden?

Dat kán, maar dit zal dan niet de beste versie van jouw verhaal zijn. Je vrienden en familie vinden het waarschijnlijk geweldig dat je schrijft. Omdat ze jou persoonlijk kennen is het lastig om kritisch te zijn en waarschijnlijk weten ze niet zo goed hoe je een verhaal doeltreffend kunt verbeteren. Een redacteur weet dit wel! Een goede redacteur helpt je het beste uit jouw verhaal naar boven te halen. En vergeet niet dat ook bestsellerauteurs de hulp inroepen van een redacteur.

Frisse blik

Heb je weleens een verhaal geschreven en dit even – een week of een maand – weggelegd, om het daarna weer op te pakken? En wat vond je er toen van? Was het nog steeds een meesterwerk in jouw ogen of zag je de tekst ineens in een heel ander licht? Een goede redacteur kijkt met een frisse blik naar je tekst, net als de lezer. Zonder jou te kennen en zonder te weten wat het doel is van je verhaal, vraagt hij (of zij) zich af: komt je boodschap goed over? En vooral: hoe kun je dit verbeteren?

Doordat jij als auteur midden in je verhaal zit en precies weet waar je heen wilt, is het vaak lastig om dit zelf in te zien. Helemaal na een paar herschrijfrondes is het moeilijk om het overzicht te behouden. Had je dat personage al geïntroduceerd? Speelt het verhaal zich niet plotseling in de tuin af, terwijl het hoofdfiguur net nog in de woonkamer stond?

Balans

Dit zijn zomaar wat dingen waar een redacteur op let. Vaak merk ik dat de balans niet helemaal goed is tussen show en tell en in het gebruik van alle zintuigen. Auteurs vertellen bijvoorbeeld vooral wat er gebeurd is, maar laten het niet actief zien. Of ze geven een dialoog weer, maar beschrijven de omgeving niet. Verder let ik op zaken als een logische structuur, spanningsopbouw, vertelperspectieven en consequent gebruik van de werkwoordstijden.

Ook bestsellerauteurs roepen de hulp in van een redacteur

Ik ben kritisch, maar breng mijn feedback positief en onderbouwd met voorbeelden, zodat het effect duidelijk wordt en je inziet hoe je jouw verhaal doeltreffend kunt herschrijven. Ik wil je immers motiveren om je verhaal te verbeteren en het beste uit jouw boek naar boven te halen.

 


Elibro Tekst & Redactie

Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Met haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie verbetert zij verhalen en helpt ze schrijvers tijdens de geboorte van hun boek. Eveline was jurylid voor The Indie Awards 2017 en speciaal voor deze gelegenheid doet ze een aantrekkelijke aanbieding!

Quickscan € 45,- incl. btw

Wil je feedback ontvangen op jouw verhaal? Twijfel je of je op de goede weg zit met je manuscript? Laat dan maximaal 3.000 woorden door Eveline lezen en beoordelen. Zij analyseert de sterke en zwakke punten en schrijft een adviesrapport met opbouwende feedback, op basis waarvan je de tekst doeltreffend kunt herschrijven. Voor meer info, stuur een mailtje naar: info.elibro@gmail.com

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden