Die vraag krijg ik regelmatig voorgeschoteld, en om eerlijk te zijn weet ik het zelf ook niet.

Door Chams Najée

Twilight zone

Misschien een vreemd antwoord van een Fantasy writer, maar het zit zo: Fantasy is niet het makkelijkste genre om in te schrijven. Naast het feit dat je er een groot inbeeldingsvermogen voor moet hebben, moet je ook heel goed situaties kunnen omschrijven. Met Fantasy moet je iemand mee kunnen nemen naar werelden die in het echte leven niet bestaan. En dat is niet altijd even makkelijk. Je moet als schrijver in een bepaalde twilight zone leven terwijl je schrijft. Want niet alleen de lezer verdwaalt een tijdje in het verhaal, als schrijver ben je ook even weg uit de realiteit. Dat is met alle genres zo, maar met Fantasy word je net iets dieper getrokken in een vreemd wereldje vol met vuurballen, zwaarden en duistere schepsels. Soms ga je zo diep dat je er nachtmerries van krijgt (true story).

Dagdromen

Naast een groot inbeeldingsvermogen, heb je inspiratie nodig. Die inspiratie moet je ergens vandaan halen. Ik doe dat door boeken te lezen en bepaalde series te volgen. Zulke platformen bevatten een zee aan inspiratie. Soms haal ik ook ideeën uit het dagelijkse leven, maar ik ben dan ook een grote dromer. Ik laat me beïnvloeden door mijn eigen dromen. Ik zie vaak rare dingen in mijn slaap. Slecht voor mijn slaapcyclus, goed voor mijn manuscripten. Sommige scenes verwerk ik dan ook in mijn boeken. Zo maak ik van citroenen, limonade.

Sexy vampieren en uitheemse folklores

Ik schrijf momenteel urban fantasy, wat te vergelijken is met de series The Vampire Diaries en The Originals. Ik vroeg me af hoe ik een verhaal kon schrijven waar niet de sexy vampieren de baas zijn, maar de sexy vampieren-jagers. En daarvoor moest ik diep graven. Het was vooral belangrijk om eerst te bepalen wat voor soort jagers het moesten zijn en op wat voor soort wezens ze moesten jagen. Veel verbeelding heb ik niet als het op duistere wezens aankomt. Ik ken alleen heksen, vampiers en weerwolven. Dus ben ik gaan graven in inheemse en uitheemse folklores.

Fantastische fans

Fantasy lezers zijn de meest fantastische fans die je hebben kunt, Zij staan open voor vreemde werelden, duistere wezen en mythische helden. Mensen die logica aanbidden, kunnen zich de kracht van alternatieve realiteiten en epische strijden niet voorstellen. Aan ieder zijn genre uiteraard. Maar mocht je nog twijfelen, tot slot nog enkele redenen waarom Fantasy fantastisch is!

  1. Je kunt wegdromen naar werelden die niet bestaan, maar waarvan je stiekem hoopt dat ze wel bestaan.
  2. Je mag logica even aan de kant schuiven.
  3. Geweldige epische avonturen beleven waar je geen genoeg van krijgt.
  4. Die hoofdpersonage, die eigenlijk een vampier is, maar waar je verliefd op mág zijn. Of val je op weerwolven? No shame in that.
  5. De kans om de realiteit te ontsnappen, al is het maar voor even.

Kortom, koud weer, saaie job? Grijp naar een Fantasy boek en laat je meevoeren met die verbazingwekkende plots en intense scenes.

 


Hunters Saga I: Origins

Afgelopen najaar debuteerde urban fantasy schrijfster Chams Najée met haar Hunters Saga I: Origins, een echte mustread voor liefhebbers van The Vampire Daries en heldhaftige protagonisten. Ben je benieuwd naar haar boek, dan hebben we goed nieuws! Deze week kun je een exemplaar winnen! Wil je weten hoe? Klik dan HIER!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden