NaNoWriMo

Zijn de pennen geslepen, de inkt aangevuld en staat de koffie klaar? Want over twee dagen gaat NaNoWriMo officieel van start!

NaNoWri… wat?

National Novel Writing Month – of NaNoWriMo – is een Amerikaans concept dat met de westenwind is overgewaaid naar Nederland en België. Sinds 1999 staat de maand november in het teken van maar een ding: schrijven! Hoe leuk is dat? Heel november gaan schrijvers over de hele wereld de uitdaging aan om tenminste 50.000 woorden te schrijven in één maand. Waarom vraag je je af? Nou, omdat het kan,  maar ook om een nieuw project te starten of een ouder, vastgelopen boek nieuw leven in te blazen. De NaNoWriMo is dé uitdaging en dé manier om jouw verhaal eindelijk op papier te krijgen.

Dat doe je niet alleen

NaNoWriMo is net als fitnessen met een vriendin, maar dan anders. Samen met nog zo’n honderdduizenden andere schrijvers ga jij de uitdaging aan, houd je je voortgang bij via http://nanowrimo.org/ en krijg je inspirerende en upliftende berichten vanuit de community. En dat is nodig, want 50.000 woorden schrijven in 30 dagen is niet niets. Mocht je geen snelle rekenaar zijn, dat zijn 1666,67 woorden per dag! En voor iemand – ik bedoel dan mezelf – die al moeite heeft met het Ochtendkrantje, klinkt dit net als het beklimmen van de Mount Everest met astma. Maar toch het kriebelt, want wat als het wel lukt? Een heel boek, in één maand schrijven. Hoe geweldig zou dat zijn?

Doe jij mee?

Natuurlijk doe je mee! Je wilde toch dat boek op papier krijgen? Dan is dit hét moment om dat te doen. Maar niet zonder een paar goede tips natuurlijk.

1 Een goede voorbereiding is het halve werk

Grofweg zijn er twee soorten schrijvers. De schrijvers die barsten van de inspiratie; naar een grassprietje kunnen kijken en dan met gemak dertig paragrafen neerkrabbelen zonder ook maar een keer op te kijken van hun papier. En dan heb je de schrijvers die hun laptop openen, kordaat een fris Word document klaarzetten en met een net zo blanco gezicht staren naar de knipperende cursor. Ik behoor tot de laatste groep. “Gewoon gaan schrijven” is iets waar ik moeite mee heb. Ik heb structuur nodig en kan pas beginnen met schrijven wanneer ik precies wat ik ga schrijven. Wanneer je net als ik tot de groep van neurotische schrijvers behoort, dan raad ik je aan om vooraf uit te schrijven wat je van plan bent te gaan schrijven. In haar boek, Will Write for Shoes – How to Write a Chick Lit Novel, leert Cathy Yardley je om systematisch een uitlijn van je boek te maken. Door elk hoofdstuk te plotten en de scenes in drie zinnen uit te schrijven, weet je precies wat er komen gaat en kun je efficiënter gebruik maken van je tijd. Dat maken die 1667 woorden een eitje…

2 Zorg voor back-ups

Uit eigen ervaring weet ik hoe onbetrouwbaar elektronica kan zijn. Toen ik een week weg was op schrijfretreat begaf mijn laptop het op de eerste dag – ik had nog geen woord getypt. Ik stond toen voor een keuze: opgeven en naar huis gaan, maar dan was alles voor niets geweest. Of een oplossing zoeken en roeien met de riemen die ik had. En wat ik had was mijn telefoon. Binnen een paar seconden had ik een Word app op mijn telefoon geïnstalleerd en schreef ik de eerste vier dagen de hoofdstukken met het kleine touchscreen. Ideaal was het niet, maar het zorgde er wel voor dat ik me aan mijn schema kon houden en dagelijks kon schrijven. Zorg daarom voor een goede back-up als een apparaat het mocht begeven. En maak daadwerkelijke back-ups. Op de laatste dag van mijn retreat besloot Word het ook te begeven; “Word reageert niet” zijn toch wel de meest zenuwslopende woorden die een schrijver kan lezen. Gelukkig had ik tussendoor alles opgeslagen op mijn e-mail, Dropbox en telefoon. Better save than sorry.

3 Vier je successen

Als er iets is dat ik geleerd heb van mijn cursus Discipline – lang verhaal, kom ik nog een keertje op terug – is dat je successen moet vieren. Dat stimuleert je om de volgende dag weer verder te gaan en nog meer te willen presteren. Dus schrijf dagelijks je voortgang op en vier je succesmomenten met een glaasje wijn, of iets lekkers. Zoals je vroeger een sticker op de basisschool kreeg voor het schrijven van ‘Pim zit op de wip,’ zo mag je jezelf ook belonen voor het afronden van alweer een hoofdstuk of een geweldige passage. Je bent met iets goeds bezig en dat mag gevierd worden.

Heel veel succes de komende maand, diehards!

 


Mariëlle’s NaNoWriMo

Wist je dat het debuut van New Adult auteur Mariëlle Brouwer, Chaos & Structure een resultaat is van een eerdere NaNoWriMo? Benieuwd naar het eindresultaat? Klik dan HIER!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden