Sciencefiction

Je hebt besloten om eens sciencefiction te lezen. Maar als je de achterflap van een scifi-boek in de winkel leest – eentje over aliens en het einde van de wereld – krijg je niet écht zin om eraan te beginnen. Voor je het weet beland je in een zevendelige space opera die pas bij boek drie een beetje interessant wordt, en dat terwijl afrofuturisme meer je ding is. In deze blog – scifi voor dummies – staan wat tips and tricks voor de degenen die zich willen wagen aan het genre, maar niet weten waar ze moeten beginnen.

Door Lisa Kuijvenhoven, van de Futurist

Wat is scifi?

Sciencefiction valt samen met Fantasy, Horror en Magisch Realisme onder het fantastische genre, met het verschil dat in fantasy magie voorkomt en in sciencefiction al het ‘bovennatuurlijke’ te verklaren is met logica. Sciencefiction speelt zich voornamelijk af in de toekomst, maar kan ook alternatieve geschiedenis schrijven of parallelle werelden scheppen. En bij elk verhaal staat de  – wat als? – vraag centraal.

Een veelvoorkomend misverstand is dat sciencefiction over wetenschap en technologie gaat.

Natuurlijk is dit alom vertegenwoordigd, maar het gaat meer om het waarom dan om het hoe. Wees dus niet bang een handboek voor ruimteschepen-techniek voorgeschoteld te krijgen. Schrijvers proberen niet zozeer de toekomst te voorspellen, maar schetsen een (aannemelijke) situatie voor in de toekomst. Soms is dit gebaseerd op technologische vooruitgang en ontwikkeling, soms zijn het gedachte-experimenten zoals: ‘wat als mensen geslachtsloos zouden zijn?’ of ‘wat als al het eten op raakt?’. Soms is dit vanuit een verlangen naar een betere of alternatieve wereld.

Subgenres

De subgenres bij sciencefiction lopen zo erg uiteen, dat een liefhebber van het ene subgenre een hater van het andere is. Je kunt dus het beste beginnen met het genre dat je het meest aanspreekt.

Afrofuturisme

Een opkomend subgenre – met dank aan Black Panther – is het Afrofuturisme. Hierin wordt een betere toekomst voor de zwarte gemeenschap geschetst. Een toekomst waarin ze zelf het het heft in handen hebben, een toekomst met welvaart, een toekomst met vrijheid.

Hard sciencefiction

In deze boeken staat wetenschap centraal. Hoe accurater de scheikundige, natuurkundige en wiskundige beschrijvingen, hoe beter. Hierin zul je veel gedetailleerde technologische ontwikkelingen lezen en is het oplossen van een ‘technisch’ probleem belangrijker dan de ontwikkeling van de personages. De meesters hierin zijn Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Robert A. Heinlein.

Soft fiction

Hierin staat de maatschappij centraal. Wat gebeurt er met de bevolking als de elektriciteit op is? Hoe zou de wereld eruit zien met mensen geslachtloos zijn? Er komt wel wetenschap of technologie in voor, maar de reactie van individuen en/of gemeenschappen zijn het belangrijkst.

Space Opera

Ben je fan van Star Trek en/of Star Wars, dan houd je van Space Opera. Dit zijn epische verhalen met verre planeten en buitenaardse wezens (aliens, mensen, cyborgs). Een klassieker hierin is de Duin-serie van Frank Herbert, maar ook de Void-trilogie van Peter Hamilton neemt je lichtjaren hier vandaan.

Cyberpunk

In Cyberpunk worden mens en machine in elkaar verweven alsof het niets is. Gen-manipulatie, het upgraden van een mensenlichaam en het kweken van organische producten komt hier veel in terug. Een recent voorbeeld is de nieuwste Netflix-serie Altered Carbon, maar bekender zijn The Matrix-films.

Tijdreizen

Het zou maar mogelijk zijn, tijdreizen. In deze boeken staat dit fenomeen centraal. Er vindt vaak een paradox plaats, want als je het verleden verandert, hoe kun je dan ooit op het punt in de toekomst komen waarbij je terug in het verleden gaat om het te veranderen? De klassieker in dit subgenre is De Tijdmachine van H.G. Wells.

Spreken alle genres je evenveel – of even weinig – aan? Lees dan gewoon achterflapteksten tot je door een boek gegrepen wordt. See you in space!

 


Get your trekkie on!

Sciencefiction groeit al jaren in populariteit en er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat dit genre voorspellende elementen bevat. Geldt dat ook voor de toppers in onze shop? Er is maar één manier om daarachter te komen. Struin door onze digitale winkel voor jouw volgende intergalactische journey!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden