Spannende Boeken Weken

Juni is thrillermaand bij The Black Sheep Indie en met goede reden: Vandaag zijn de Spannende Boeken weken van start en worden alle spannende (e)boeken gedurende twee weken eens flink in het zonnetje gezet. Letterlijk, want de thriller blijkt het favoriete vakantieboek te zijn. Ontzettend leuk, maar wat houden de Spannende Boeken Weken nou precies in? The Black Sheep Indie ging het wereldwijde web op, en zette de vijf leukste feitjes van deze opwindende weken voor je op een rij!

1 Wat is spannend?

Laten we eerst eens even stilstaan bij wat er wordt verstaan onder spannende boeken. Dat kan voor iedereen iets anders betekenen. Zo vinden we bij The Black Sheep Indie de genres Chicklit, Young Adult en New Adult ook bijzonder spannend, maar vallen deze niet onder de boeken die de komende weken in het zonnetje worden gezet. Onder spannende boeken wordt in dit geval thrillers, fantasy, misdaadromans en detectives verstaan; met name de whodunnit boeken.

2 De Spannende Boeken Weken gaan al een tijdje mee

De Spannende Boeken Weken zijn niet nieuw, alleen had het in 1989 toen er voor eerst extra aandacht aan het spannende boek werd besteed nog niet die naam. Sterker nog, het had zelfs geen naam. Het was een promotiestunt. Ter promotie van het spannende boek werd het boek van Tomas Ross ‘Mode voor Moskou’ uitgegeven. Wat dit boek zo bijzonder maakte? Het laatste hoofdstuk was weggelaten, en er werd een prijsvraag aan verbonden: ‘Wie is de moordenaar?’. De onthulling van de dader werd later op televisie bekendgemaakt. De actie was zo’n succes dat er een jaar later opnieuw een promotie-periode voor het spannende boek werd georganiseerd.

3 Leuke winacties

Waar je tegenwoordig het boekengeschenk ontvangt bij een besteding van €12,50 kon je vroeger nog best wel wat gave prijzen winnen. Het eerst jaar was de hoofdprijs voor het raden van de moordenaar een ‘detectiveweekend-voor-twee’ in Engeland ter waarde van 2500 gulden. Het twee jaar deed daar niet voor onder. In dat jaar bestond de hoofdprijs uit twee kaartjes voor de finale van het WK voetbal in Rome. Wat je daarvoor moest doen? Raden wie de bloedstollende voetbalthriller ‘En een persconferentie tot slot …’ had geschreven. Spoiler alert: dat bleek Kees Jansma, presentator en columnist te zijn.

4 Ook internationaal talent doet mee

In 1991 werd de maand juni verkozen tot de vaste maand van het spannende boek – en zo was de naam ook feit. Dit keer werd het boekengeschenk buiten de Nederlandse grenzen gezocht en werd ‘Broeinest’ van Frederick Forsyth speciaal voor de Stichting CPNB vertaald en gebruikt ter promotie van deze bloedstollende weken. Daarmee was Forsyth de allereerste buitenlandse schrijver die gehonoreerd werd in de Spannende Boeken Weken. Na hem volgden Stephen King, Dick Francis, Robin Cook en Dean Koontz. Pas in 2001 was weer een Nederlandse schrijver aan de beurt. Rinus Ferdinandusse met zijn ‘Dovemansoren’ vormde toen het toonbeeld voor deze spannende weken.

5 Het Geschenkboek

Dit jaar schreef de Amsterdamse bestsellerauteur Boris O. Dittrich, wiens derde thriller W.O.L.F. (2016) werd bekroond met vijf sterren in de VN Detective & Thriller Gids, het Geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken. Zijn boek ‘Barst’ gaat over een vrouw die haar hond uitlaat in het Amsterdamse Vondelpark en het lijk van een jonge man vindt. Zijn schedel is ingeslagen. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij ‘s nachts in het park deed. Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De 18-jarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt, en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft wat ze beweert. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

Ik ga op vakantie en neem mee…

Wie houdt er niet van? Op het puntje van je (strand)stoel zitten en blijven bladeren tot het eind, met als enige doel: erachter komen who did it. Ook bij The Black Sheep Indie vind je de spannendste mustreads voor deze zomer. Heb je de bestsellers Villa Gladiola en Eeuwig Donker van Tjeerd Langstraat al gelezen? Kijk jij niet om met Godfried van der Heijden? Ga je op Moordtocht met Wilma Wuite? Of maak jij je schuldig aan 6 x Schuld door Frenkie Teijzirb? Wat het ook is, klik hier voor je volgende thrill!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden