Bijzonder Normaal

Ongeveer een week geleden opende ik Facebook en zag ik dat vriendin M. me getagd had bij een artikel van de website Bored Panda. Dit is die website waar allemaal bizarre, schattige en/of interessante artikelen op staan. Het artikel wat mijn vriendin me wilde laten zien ging over een vrouw die als kind denkbeeldige vrienden heeft gehad en ze nog heel levendig kon beschrijven. Ze had zelfs schetsen gemaakt; ik vond ze er een beetje als Pokémon uitzien. Haar denkbeeldige vrienden hadden namen, sliepen bij haar in bed en vertelden haar over het hiernamaals en het universum. Volgens het artikel had de vrouw altijd veel troost gevonden bij haar denkbeeldige vrienden.

Door Marjolijn Zuidema

Die woont daar

Het spookt nog steeds door mijn hoofd. Die vrouw “wist” hoe haar denkbeeldige vrienden eruit zagen, ze “wist” hoe ze heetten en ze “wist” wat hun persoonlijkheden waren. Eigenlijk is dat ook wat schrijvers overkomt. Overkomt, ja, want niet alle schrijvers denken hun personages tot in het kleinste detail uit, zoals bijvoorbeeld beeldhouwers dat wel kunnen. Soms komt een personage gewoon je brein binnengewandeld, zie je een gezicht voor je geestesoog dat je nooit eerder hebt gezien of praat er opeens een onbekende stem in je oor. Je hebt geen idee wie het is, maar wel dat je over hem of haar moet schrijven. En terwijl je daarmee bezig bent, leer je diegene steeds beter kennen. Sommige personages laten je daarna met rust, andere blijven voor langere tijd bij je.

‘Ik weet heel goed dat dit mijn eigen stem is, samengesteld uit de kennis die ik heb vergaard, aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen en geleid door mijn intuïtie, maar toch… Het personage is een op zichzelf staand iets geworden, als het ware buiten de schrijver zelf.’ – Arthur Japin

Ik zag dit, en mijn eigen ervaringen, bevestigd worden op de allereerste Black Sheep Indie Meeting, toen mijn mede-Indie Wilma Wuite opgewekt vertelde over een voor haar belangrijk personage dat altijd in haar hoofd zit: ‘Die woont daar.’ Zo simpel is het gewoon.

Pia

Ik “weet” ook dingen over mijn personages. Bijvoorbeeld dat Pia geboren en opgegroeid is in een plaats in Brabant. Totaal onhandig, want de enige Brabantse plaats waar ik wel eens een voet heb gezet, is Tilburg en daar komt ze dus níet vandaan. Hoezo niet, vraag je je misschien af. Jij het haar toch verzonnen, je kunt haar geboorteplaats toch aanpassen? Nou, nee. Dan is het Pia niet meer. Zo kan het gaan met personages; ze komen je leven binnen, maken het zich gemakkelijk en laten zich niet zomaar veranderen. Het is hun taak niet om het de schrijver makkelijker te maken, maar de taak van de schrijver om hun verhaal te vertellen.

 

Bijzonder Normaal

Niet alleen Pia, maar ook Valerie kwam Young Adult auteur Marjolijn Zuidema’s hoofd binnenwandelen. Benieuwd wat ze binnen hun nieuwe huisvestiging teweeg hebben gebracht? Klik dan HIER en kom daar achter! Fun fact: bij je download van Bijzonder Normaal ontvang drie supercoole wallpapers voor op je smartphone waarmee ook jij er dagelijks aan herinnerd wordt dat het helemaal oké is, om Bijzonder Normaal te zijn!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden
nl_NLDutch
nl_NLDutch