Telos

Een poosje geleden las ik het boek Schimmendroom, het vierde deel van de Schimmenwereldserie van collega-indie Lynn Robin. Ik houd van haar schrijfstijl en van de positiviteit en kracht die ze in haar boeken verwerkt. Eén van mijn lievelingsuitspraken uit de Schimmenwereldserie, en volgens mij ook een lievelingsuitspraak van Lynn zelf, is: ‘Muziek is mijn zuurstof.’ Dit wordt gezegd door Lily, die al zo lang ze zich kan herinneren piano speelt. Zonder muziek kan Lily niet bestaan; het is een fundamenteel onderdeel van haar manier van leven. Zonder muziek zou Lily zichzelf niet zijn.

Door Marjolijn Zuidema

Telos

Er zijn heel veel Lily’s op de wereld. Die hebben waarschijnlijk niet allemaal muziek als zuurstof nodig, maar er is iets in hun leven waar ze niet zonder kunnen. Misschien is dat tekenen, of sport, of koken. Of schrijven natuurlijk. Ze moeten dit regelmatig doen om zichzelf te blijven en om gelukkig te zijn. Het is hun uitlaatklep voor emoties, positief en negatief, en het kan ze helpen om grip te houden op de realiteit. Het maakt hen mens. Lily’s uitspraak deed mij denken aan wat een Amerikaanse filosoof ooit gezegd zou hebben over dieren; mijn zuurstof. Deze man, Bernard Rollin (1943), heeft ooit het begrip ‘telos’ nieuw leven in geblazen. De ‘telos’ van een dier is datgene wat het dier, het dier maakt: een eend moet zwemmen, een varken moet wroeten, een kikker moet springen.

“Following Aristotle, I call this the telos of an animal, the pigness of the pig, the dogness of the dog – ‘fish gotta swim, birds gotta fly’.”

Wordt het een dier onmogelijk gemaakt om aan zijn telos te voldoen, dan heeft dat een negatieve invloed op zijn geluk (of welzijn, zoals dat wetenschappelijk heet); hij wordt dan immers belemmerd in datgene wat hij nu eenmaal hóórt te doen, waarvoor hij gemaakt is. Ik denk dat mensen ook een telos hebben. Alle mensen ter wereld hebben immers universele behoeften die ons mens maken, maar onze zuurstof kan per persoon verschillen. Een muzikant moet muziek maken, een atleet moet sporten en een schrijver moet schrijven. Zo is hun telos nu eenmaal, daar zijn ze voor gemaakt. Daar leven ze voor.

 

Bijzonder Normaal

Het is geen geheim dat Marjolijn’s ‘telos’ dieren en schrijven is. Op dit moment werkt ze hard aan haar tweede boek, Bijzonder Nieuw, dat we dit najaar kunnen verwachten. Yes!! Maar voordat het zo ver is, kan jij genieten van haar debuut Bijzonder Normaal. Dussuhh waar wacht je op? Klik HIER voor jouw exemplaar!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden