6 x Schuld

Scandinavische en Engelse politieseries, tatoeages en Amerikaanse oldtimers. Vanaf vandaag verwelkomen we stoere chick en thrillerschrijfster Frenkie Teijzirb in onze stal! Frenkie: ‘Ik ben beslist niet zo’n auteur die strak in het pak iedere dag begint om acht uur en dan doorgaat tot vijven. Die kantoormentaliteit heb ik niet haha. Ik zou er gek van worden, en me afgesloten van de wereld voelen. Maar het is wel zo dat ik iedere dag schrijf en gelukkig kan ik dat fulltime doen.’ Welkom Frenkie!

Wanneer wist je dat je schrijfster wilde worden?

Schrijfster worden is mijn hele leven lang al mijn diepste wens geweest. Mijn moeder kocht op mijn tiende een schattig dagboekje met een slot voor me. Ik weet ook niet of dat haar of mijn idee was. Ik kan me wel herinneren dat het vooral dat slotje was dat me intrigeerde. En sindsdien heb ik altijd geschreven. Op de lagere school al wilde ik een boek schrijven maar ik kwam nooit verder dan 30 pagina’s. Mijn moeder heeft mijn probeersels nog laten lezen aan de lokale boekhandelaar Veldeke in Maastricht. Zijn advies was: ‘doorschrijven, je moet zeker 100 bladzijdes hebben.’

Was dat het enige advies dat je kreeg?

Meer advies was er in die tijd niet te krijgen. Alle cursussen en schrijfboeken zijn pas iets van ongeveer de laatste 15 -20 jaar, tenminste in Nederland. Daarbij was er in die tijd geen internet dus de informatie bronnen waren heel erg beperkt. Omdat ik als tiener in de jaren zeventig niets boeiends meemaakte – het waren de saaiste jaren ooit, zeker in een provinciestad als Maastricht en met een overbezorgde moeder – ben ik jarenlang gestopt met het schrijven van fictie en beperkte ik me tot mijn dagboeken. Ik dacht dat ik te weinig meemaakte om een boek te kunnen schrijven. Ik wist ook helemaal niet waar ik over moest schrijven. Thema’s als bijvoorbeeld eenzaamheid, liefde, teleurstelling waren te abstract voor mij. De onderliggende oorzaak voor deze schrijfloze periode was in feite het ontbreken van begeleiding en scholing. Rond mijn dertigste heb ik het schrijven weer opgepakt. Ik besloot om thrillers te gaan schrijven omdat dat heel concreet is en omdat ik heel graag thrillers lees. Naderhand kwamen de faciliteiten rondom het schrijven op gang en heb ik een schrijfcursus gevolgd, boeken gekocht en heb ik me geabonneerd op Schrijven.

En toen kwam self-publishing, had je ooit gedacht dat je een boek zelf zou gaan uitgeven?

Nee, simpelweg omdat het vroeger gewoonweg niet bestond. Je kon niet anders dan je manuscript naar een uitgever sturen. Op een gegeven moment heb ik de self-publishing platforms ontdekt en ben ik Indie geworden. En nu ben ik overtuigd Indie.

Zou je ooit nog anders willen?

Mijn man zei onlangs tegen me; stel dat je boek een succes wordt, dan zal je wel een uitgever op de stoep krijgen. Nou, zei ik, ik hoef eigenlijk helemaal geen uitgever haha! Onderhand heb ik alles zelf gedaan, dus waarom zouden zij dan nog aan mij moeten verdienen? En wat kunnen ze überhaupt extra bieden wat ik (of een self-publishing platform) mezelf niet kan geven? Daarbij krijg je dan ook te maken met iemand die voor mij de zaken gaat bepalen zoals de cover, de promotie, de titel, de deadline.

Vanaf aanstaande zaterdag is jouw thriller 6 x Schuld ook bij The Black Sheep Indie verkrijgbaar. Waar gaat het over?

Mijn verhalen zijn kleine tragikomedies; moord en wraak tezamen met de absurditeit van het menselijk gedrag. In 6 x Schuld staan duistere suspense, dubieuze moraal en zwarte humor met alledaagse personages centraal. Allen moeten ze een keuze maken als hun bestaan wordt bedreigd. Dader en slachtoffer wisselen van rol als grenzen overschreden worden en onschuld wordt ingeruild voor schuld. Waar de drang naar overleven ontaardt in misdaad. Het zijn zes verhalen met zes variaties op het thema schuld.

Wauw, dat is nogal een thema! Wat is je inspiratie voor dit (e)boek geweest?

Mijn inspiratie vind ik overal en altijd; gebeurtenissen in de maatschappij, het nieuws, ID tv (zender met waargebeurde moorden), het gedrag van mensen zowel sociaal als psychologisch, de manier van praten van mensen, moeizame relaties die kunnen ontsporen, hebzucht, egoïsme, wrok, wraak, obsessie. Het eerste verhaal Kastelein speelt zich af in een café. De narcistische kastelein is een alcoholist die geen verantwoording draagt en zijn vrouw vernederend behandelt. Tot zover is het verhaal autobiografisch. Het tweede verhaal Vaderfiguur ontstond vanuit mijn frustratie dat kinderen machteloos zijn als ze de dupe worden van volwassenen. Het derde verhaal Moederliefde gaat over de obsessie van een moeder, een vrouw die haar kinderen niet kan loslaten. Ook dat heeft een autobiografische achtergrond. Het verhaal Minnaar is ontstaan nadat een kennis van mij een gruwelijke ervaring had met een man die stiekem GHB in haar drankje had gedaan, haar daarna misbruikte en mishandelde, en uiteindelijk door het gerecht werd vrijgesproken. Ondanks DNA bewijs en ziekenhuisopname vanwege zware kneuzingen. Ik heb het slachtoffer gewraakt in dit verhaal. En het laatste verhaal Schoonmoeder is gebaseerd op de houding van mijn moeder ten opzichte van mijn echtgenoot. Mijn fantasie doet de rest.

Voor wie is 6 x Schuld een absolute mustread?

Voor lezers die houden van luchtige verhalen waarin gewone mensen gedreven worden tot misdaad. Spoiler alert: het loopt natuurlijk slecht af, voor de een of de ander, maar wel met een onvoorziene twist. Of, zoals het vermeld staat bij de verkoopinformatie; geschikt voor mensen vanaf 16 jaar, voor lezers die niet van dikke boeken houden, voor forenzen in trein en bus, voor moeilijk in slaap vallende nachtwakers, voor ik-verveel-me gapers, en voor ieder ander verloren uurtje.

Je bent fulltime schrijfster, wat kunnen we het komende jaar nog meer van je verwachten?

Mijn tweede verhalenbundel 6 x Vals. Wederom zes verhalen en nu gecentreerd rond het begrip “vals”. Enerzijds kan het onecht en nep betekenen, en anderzijds staat het voor gemeen en laaghartig. Ik heb me dus weer flink kunnen uitleven en het heeft geresulteerd in enkele langere verhalen waardoor deze bundel dubbel zo dik is als de eerste. Het verhaal Hartendief is zelfs uitgegroeid tot een novelle. Ook in deze bundel heeft ieder verhaal een eigen ontstaansgeschiedenis. 6 x Vals verschijnt komende zomer (ook bij The Black Sheep Indie).

Je schrijft al geruime tijd en hebt de start van self-publishing meegemaakt. Wat is jouw nummer één advies voor (aspirant) schrijvers die twijfelen of zij hun Werk moeten uitgeven in eigen beheer?

Niet twijfelen haha! Je hebt helemaal niets te verliezen, je kunt enkel winnen. Je kunt je droom waarmaken, je kunt eindelijk je passie realiseren. Dus wat houd je tegen? Nederland is altijd al een land van schrijvers en schilders geweest, het schrijvers-gen zit diep geworteld en we zijn het aan onszelf verplicht het te laten opbloeien. En dat kan nu allemaal, dat is toch geweldig! Je hebt er zelfs geen geld voor nodig. Nou ja, een beetje dan. Mijn beste vriendin zei over uitgeven in eigen beheer: ‘een hobby is duurder.’

‘Overwin je onzekerheid’

 

Veel onzekerheid bij de schrijver ontstaat door de afwijzing van uitgevers. Het is namelijk niet zozeer de twijfel over uitgeven in eigen beheer, maar veeleer de twijfel aan je eigen schrijverstalenten die erachter steekt. So what? Als je daarbij blijft steken, dan kun je net zo goed meteen stoppen met schrijven want er is niemand die die onzekerheid kan of zal wegnemen. Accepteer dit onveilig gevoel als een deel van je schrijvers-ik en doe het gewoon. Ga in eigen beheer uitgeven. Laat het geen droom blijven waardoor je op het einde van je leven denkt “had ik toch maar …”. Je bent nooit te jong, je bent nooit te oud. Je hoeft maar twee dingen te doen; allereerst blijven werken aan je niveau zodat je het stigma “selfpubbers schrijven trash” kunt ontkrachten (daarom noem ik me ook Indie auteur en voelde ik mij meteen aangetrokken tot The Black Sheep Indie) en ten tweede blijven vertrouwen op jezelf. Eerlijk gezegd, er is nog een derde punt; blijven volhouden. Kortom, als je ervoor kiest om toch te blijven schrijven, dan kun je het evengoed realiseren in een boek.

 

The Black Sheep Indie


6 x Schuld6 x Schuld

Juni is thrillermaand bij The Black Sheep Indie! Ben jij gek op duistere suspense, dubieuze moraal en zwarte humor, dan is dit het eBook waarmee jij bij het zwembad ligt! Vanaf 4 juni is deze spannende mustread verkrijgbaar in de eShop.

 

 

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden