En zie niet om

Oké in alle eerlijkheid, het liefst had ik gewild dat het eBook van Godfried van der Heijden als audioboek uitgegeven zou worden. Godfried is een oude bekende van de Schrijversacademie, en wat hij niet weet – hoop ik – is dat wanneer hij zijn stukken voorlas, ik stiekem mijn ogen sloot om naar zijn Morgan Freeman-achtige stem te luisteren. Heerlijk was dat! Gelukkig heeft Godfried niet alleen een prachtige stem maar ook nog eens een talent voor schrijven. In juni 2017 debuteert hij met zijn roman: En zie niet om, een verhaal vol romantiek, gekte, historische anekdotes en thrillerelementen. Godfried: ‘Een groot deel van mijn leven was ik ervan overtuigd dat ik ooit een roman zou schrijven.’

First things first, wie is Godfried van der Heijden?

Mijn naam is Godfried van der Heijden, geboren 5 december 1964 in Haarsteeg. Ik ben getrouwd met Marjolein en samen hebben we een dochter, Eline. We wonen in een voormalig internaat in Tilburg. Sinds mijn afstuderen aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg ben ik freelance tekstschrijver/journalist. Ik schrijf alles wat geschreven moet worden en voel me thuis in allerlei genres en stijlen. Werk en vrije tijd lopen bij mij meestal naadloos in elkaar over. Ik vind het nooit erg in de weekenden of ’s avonds te werken, net zo min dat ik er een probleem mee heb op doordeweekse dagen vrij te zijn. Ik wandel graag, lees veel, doe dingen in de tuin, in het huishouden, kook elke dag met veel plezier, zorg voor Eline en ik lambal graag, al schiet dit laatste er vaak bij in sinds ik me bezig houd met het schrijven van romans.

Wat heeft je aan het schrijven gebracht?

Vanaf het moment dat ik kon lezen, lees ik alles wat los en vast zit. Vooral veel boeken. Op een bepaald moment in je leven, lees je een boek waarvan je denkt: dat kan ik waarschijnlijk ook. Als tiener schreef ik gedichten en korte verhalen, die verder nooit iemand heeft gelezen. Na mijn middelbare school ging ik naar de lerarenopleiding, maar dat was geen succes. Daarna moest ik vervangende dienst gaan doen in het Rijksarchief in Den Bosch. Het bestond uit bibliotheekwerk en administratief werk. Zo moest ik voor de rijksarchivaris (de directeur) daar brieven uittypen. Hij had een rijke woordenschat, een geweldige stijl, archaïsch en mooi, met prachtige volzinnen die alinea’s lang door meanderden. Zo wil ik ook wel schrijven dacht ik. Ik besloot de Academie voor Journalistiek (AvJ) te gaan doen en werd na twee jaar ingeloot.

In juni verschijnt jouw debuut En zie niet om. Heb je er altijd van gedroomd om schrijver te worden?

Een groot deel van mijn leven was ik ervan overtuigd dat ik ooit een roman zou schrijven. Het rare is dat sinds de AvJ, dit gevoel langzaam maar zeker verdween. Schrijven was vooral werk geworden, een beroep. Op een bepaald moment besefte ik: ik schrijf nooit meer een roman, en die overtuiging heb ik ook lang gehad. Was het een midlife crisis, het besef van eindigheid of snakte ik naar meer intellectuele uitdaging? Waarschijnlijk het laatste. Maar wat de reden ook was, rond mijn vijftigste meldde ik me aan bij de Schrijversacademie voor een cursus thrillerschrijven. Ik heb die cursus met veel plezier gedaan. Onder meer geleerd dat je elke dag moet schrijven, leuke opdrachten gekregen en ik ben gaan schrijven aan de roman: En zie niet om! De inspiratie kwam van een opdracht die docente Kathy Mathijs haar studenten een keer gaf.

Zo zie je maar weer dat inspiratie uit verschillende hoeken kan komen. Waar gaat En zie niet om over?

En zie niet om vertelt het verhaal van een alleenstaande man die in korte tijd beide ouders verliest. Hij, Michel de Goede, beseft dat hij een wees is, dat de mensen vóór hem er niet meer zijn en dat er na hem niemand komt. Hij wil af van het gevoel ‘een eiland te zijn’, is het beu zijn dagen door brengen met het maken van schilderijen die niemand wil kopen en het schrijven van poëzie die niemand wil lezen. Ook heeft hij genoeg van zijn alcoholische vrienden Ruben en Ronnie en uiteindelijk wil hij ook weg uit Tilburg, een stad vol drugscriminaliteit, herrie en wegkijkende inwoners. Michel besluit om eerst het gevoel van eenzaamheid aan te pakken door een profiel aan te maken op een datingsite.

Hij had zich ingeschreven onder de nickname Henry Chinasky, het alter ego van Charles Bukowski. Ook een loner die graag een biertje dronk en op zoek was naar een vrouw die langer dan een nacht bij hem wilde blijven. Na twee weken had er niemand gereageerd op zijn oproep en berichtjes die hij naar andere profielen stuurde, werden niet beantwoord. Terwijl het eilandgevoel sterker werd, zag hij op een morgen een berichtje in zijn Postvak In.

‘Heee Chinasky, waarom zou ik op jouw profiel moeten reageren? Er staat amper iets persoonlijks op, wat vage kunstenaarsshit, een net zo’n vage foto en het wanhopige cliché dat je het alleen zijn beu bent. Kortom, vaag+vaag+cliché = boeiûh. Schrijf iets overtuigends en misschien dat ik nog eens reageer. Groetjes, Hanneke Groenteman 85 (dat is dus mijn nick voor het geval je niet helemaal in de gaten hebt hoe deze site werkt).’

De mailwisseling met Hanneke Groenteman 85 zet iets onherroepelijks in gang. Op advies van de mysterieuze Doc Van Ruffles besluit Michel op zoek te gaan naar zijn roots in zijn geboorteplaats Maashuizen. Het ogenschijnlijk idyllische maasdorp blijkt een bijzonder gesloten gemeenschap die niet aarzelt met geweld ongewenste buitenstaanders uit te stoten. Michel’s strijdt om een nieuw bestaan te creëren brengt hem steeds dieper in de problemen; ondanks dat Michel hulp krijgt van de geniale advocaat mr. L.S.D. Flipje, een vroegere vriend en huisgenoot. De rol van Hanneke Groenteman 85 blijft lange tijd een raadsel. Uiteindelijk wordt alles duidelijk in een bijzonder spannende finale.

Het klinkt als een behoorlijke rollercoaster wat hoofdpersonage Michel meemaakt. Voor wie is En zie niet om een mustread?

En zie niet om is een mustread voor iedereen die houdt van een lekker verhaal vol romantiek, gekte, historische anekdotes en thrillerelementen. Na lezing blijft het boek nog enkele dagen rondspoken in je hoofd. Wat als Michel toen dit had gedaan, of dat niet? En hoe zit dat nou precies met die maffe Hanneke Groenteman 85? En zie niet om is niet alleen een mustread, maar ook een must tell: een fijn boek om met anderen te bespreken.

The Black Sheep Indie heeft En zie niet om, al mogen lezen en kan beamen dat dit een verhaal is waar je nog een lange tijd over nadenkt. En zie niet om, wordt juni 2017 verwacht  en is vanaf dan verkrijgbaar via The Black Sheep Indie eShop.

 

The Black Sheep Indie

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden