Qumran

Taal, woorden, schrijven. Indie-auteur en thrillerschrijver Jos Kremers is altijd al een liefhebber van taal en “talige” dingen geweest. Jos: ‘Schrijven heeft altijd al in me gezeten, het heeft alleen nooit de mogelijkheid gehad zich te ontwikkelen. Ik had mijn werk, mijn gezin en zoveel andere dingen die ervoor zorgden dat het schrijven zich niet kon ontplooien. En, om eerlijk te zijn, is dat misschien ook goed geweest. Als je later in je leven begint met schrijven word je aangestuurd met meer levenservaring, de bagage die nodig is om boeiend te kunnen verhalen. Dat ik zo laat ging schrijven heeft me er zeer waarschijnlijk voor behoed om ondoordachte verhalen te maken. Dat ik nu kan schrijven vind ik een groot geschenk, als ik daardoor mijn lezers kan boeien en laten genieten is mijn missie geslaagd.’ Welkom bij The Herd, Jos!

Je schrijft in verschillende genres, maar staat voornamelijk bekend als thrillerschrijver. Waarom thrillers?

Thrillers hebben me altijd aangetrokken en ik lees ze zelf graag. Er zijn schrijvers waarvan ik denk dat ik alles gelezen moet hebben. Een zo’n auteur is Robert Ludlum. Hoewel hij zelden een boek heeft geschreven dat eenzelfde lijn heeft als mijn boek, is hij een meester in het opbouwen van spanning en creëren van climaxen. Dat ritme in zijn verhalen wil ik ook graag in mijn verhalen. De plots van Dan Brown vind ik fantastisch. Wel probeer ik meer ‘echtheid’ in mijn verhalen te bouwen. Het verhaal wordt er geloofwaardiger door. Ook wil ik in elk verhaal een ‘uitvinding’ verwerken. Het liefst een technische uitvinding. Ik daag mijn lezers dan ook graag uit om te ontdekken wat de uitvinding in De Qumran Controverse is. Laat het me weten als je het hebt ontdekt.

De Qumran Controverse is vanaf vandaag verkrijgbaar in The Black Sheep Indie eShop. Wat kunnen lezers verwachten?

De Qumran Controverse gaat over een zoektocht naar documenten die deel uitmaken van de Dode Zeerollen. De oorspronkelijke vinders hebben de documenten herbegraven omdat ze een te controversieel thema herbergden. Deze zoektocht, zeventig jaar nadat de documenten verstopt werden, brengt enkele partijen lijnrecht tegenover elkaar. Meedogenloos wordt door de ene partij jacht gemaakt op de andere, die op haar beurt weer wordt opgejaagd door een derde partij. Wie steunt wie? Wat willen de partijen bereiken als ze dit tweeduizend jaar oude document kunnen bemachtigen? En wat is het grote geheim rond de geboorte van Jezus? Het is een bloedstollend verhaal dat je in één adem uitleest. Een mustread voor de mensen die de stijl van Dan Brown omarmen.

De Qumran Controverse is niet het enige eBook van jou dat we aan onze eShop hebben mogen toevoegen. In juli zal ook jouw eBook ‘Leven met de dood voor ogen’ bij ons verkrijgbaar zijn. Waar gaat dat over?

Mijn eerste boek, een biografie, beschrijft de ziekte die het leven van mijn partner in zijn macht kreeg. Alvleesklierkanker, een van de meest vreselijke soorten kanker die iemand kan krijgen. Ik beschrijf hierin wat deze ziekte precies behelst en hoe dat de relatie beïnvloedt. De fouten of vergissingen die zich tijdens de behandelingen voordoen en hoe hier op wordt gereageerd en, niet in de laatste plaats, hoe iemand zich voorbereidt op een naderend eind. Ik heb na de publicatie van dit boek veel reacties gekregen van lezers. Ook van lotgenoten. Die reacties waren heel vaak ontzettend emotioneel. Het doet me deugd dat ik deze mensen tot steun kon zijn, en nog steeds kan zijn.

Dat is nogal een hevig onderwerp. Hoe was het om zo’n persoonlijk verhaal op papier te zetten?

Leven met de dood voor ogen schreef ik op een moment dat het erop leek dat mijn partner was genezen van die verschrikkelijke ziekte. Ze had enkele zware operaties ondergaan, en, nadat er zoveel ellende achter de rug was, het verschrikkelijke bericht dat de situatie reddeloos was. Ik moest dit schrijven om de hele situatie voor mezelf helder te krijgen. Had ik wel voldoende mijn best gedaan in het ‘helpen’? En niet enkel de fysieke hulp die ze nodig had, maar juist vooral de emotionele hulp? Ik had niet de opleiding of achtergrond die mij het meest geschikt maakte voor een dergelijke rol, en ik voelde de behoefte om anderen te laten bepalen of het voldoende was. Eigenlijk zocht ik dus gewoon naar goedkeuring van mijn handelingen.

Heeft iedereen in je omgeving het boek gelezen?

Marijke, die in het boek Carla heet, heeft het hele verhaal nooit durven lezen. Het was te confronterend voor haar. Wel delen, passages en zo, maar nooit helemaal. Uiteindelijk kende zij het verhaal natuurlijk ook beter dan wie dan ook. Dit boek is in eerste instantie vooral gelezen door familie, vrienden en mensen die ons kenden, pas later bleek dat er meer mensen waren die zich herkenden in deze situatie. Nog altijd komt met enige regelmaat iemand voorbij die steun nodig heeft bij zijn eigen situatie. Als ik door mijn verhaal deze mensen kan laten weten dat ze niet alleen zijn, dat ze zich moeten uiten en steun zoeken en met lotgenoten moeten praten over hun verdriet en daardoor enige verlichting  krijgen dan heb ik het gevoel een positieve bijdrage te hebben geleverd. En dat is fijn!

Je hebt deze boeken uitgeven in eigen beheer. Was je dat altijd al van plan geweest?

Toen ik begon met schrijven heb ik me nooit afgevraagd of en waar en hoe ik mijn verhalen zou publiceren. Ik schrijf in eerste instantie om de drang om te schrijven te bevredigen. Voor mezelf dus. Pas nadat ik het verhaal van mijn eerste boek geschreven had drong de publicatievraag zich aan me op. Steeds meer mensen vroegen me wanneer ze een boek konden kopen. Het verhaal dat ik te vertellen had sprak zoveel mensen aan dat ik me ben gaan verdiepen in publicatie. Mijn zoektocht was die van een volslagen onbekende in deze wereld. Het duurt even voordat je een besluit neemt. Het kost ook beslist een hoop geld. Om ervoor te zorgen dat er kwaliteit in je werk zit dien je het door mensen te laten lezen. Je moet het laten redigeren want dat kan een auteur niet zelf. Al snel was het duidelijk dat de ‘reguliere’ uitgever niet zit te wachten op de goedbedoelde schrijfsels van willekeurig welke amateur dan ook. Je gaat dan naar andere mogelijkheden zoeken en dan kom je automatisch uit in de ‘self-publishing’ hoek. Eigenlijk dus een noodgedwongen keuze. Maar dan wel een die meer positieve kanten heeft dan ik me destijds realiseerde.

Gelukkig maar! Wat kunnen we dit jaar nog meer van je verwachten?

Het nieuwste sterretje aan mijn firmamentje zit nog helemaal in mijn hoofd. Ik heb wel een werktitel. Voorlopig hanteer ik de titel ‘Stigmata’. Dit woord duidt al een belangrijk deel van het verhaal. Stigmata is een verhaal over mensen die sterven en wonden hebben die overeenkomen met de wonden die Jezus had nadat hij was gekruisigd. Waarom hebben de slachtoffers juist deze verwondingen? Wie heeft ze aangebracht? Waarom? Ik weet het zelf ook nog niet, maar ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen.

Ik vind het ook leuk om af te wisselen. Daarom schrijf ik sprookjes en voorleesverhaaltjes. In eerste instantie voor mijn kleinkinderen, maar ze zijn allemaal te lezen op mijn website. Ook korte verhalen zijn een uitdaging. Ik heb een paar korte verhalen geschreven waarbij ik mezelf altijd een uitdaging opleg. Op mijn website is ‘Dodelijk Lijden’ te lezen. Ik gaf mezelf in dit verhaal de opdracht om geen enkele naam te gebruiken. Echt, dat is véél moeilijker dan het lijkt. Maar wel gelukt. Inmiddels heb ik weer een ander verhaal geschreven. De thematiek ligt daarbij bij de middeleeuwse geschiedenis en zal in augustus beschikbaar zijn op mijn website.

 

The Black Sheep Indie


QumranDe Qumran Controverse

De Da Vinci Code, Angels and Demons, Het verloren symbool. Vanaf vandaag wordt ook De Qumran Controverse aan dat lijstje toegevoegd. Ben je gek op mysteries, het kraken van codes en de duistere geheimen van de kerk die worden onthuld? Dan is De Qumran Controverse de mustread die jij aan je digitale boekenkast moet toevoegen! Klik hier voor jouw exemplaar.

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden