Een visuele verhalenverteller. Dat is de beste manier om Kimberly Jolanda, die onder haar pseudoniem Kiyo uitgeeft, te beschrijven. Na eerst enige jaren als freelance illustrator/designer voor een agency in Londen te hebben gewerkt, en het schrijven van poëzie en micro-fictie slechts voor haar plezier, besloot Kimberly begin 2017 de twee dingen die ze het liefst doet te combineren. Kiyo was geboren.

First things first: wie is Kiyo?

Mijn naam is Kimberly Jolanda, en onder het pseudoniem Kiyo breng ik als schrijver en illustrator/designer mijn eigen publicaties uit zoals mijn geïllustreerde gedichtenboek, Dreamscape. Nu publiceer ik onder deze naam zowel mijn eigen publicaties, en bied ik mijn diensten aan als ontwerper/vormgever van o.a. boekcovers voor andere indie-auteurs.

Wat heeft je aan het schrijven gebracht?

Net als vele, denk ik, schrijf ik al zolang als ik me kan herinneren. Als kind werd ik erg geïnspireerd door alles wat met fantasie te maken had; van de avontuurlijke boeken van De Vijf van Enid Blyton, tot de geweldige animatiefilm The Dark Crystal van Jim Henson. Op latere leeftijd zette deze inspiratie zich om in illustratiewerk, maar schrijven bleef me altijd trekken. De grote openbaring kwam voor mij toen ik ontdekte dat dichtwerk niet per se hoefde te rijmen, en ik een wereld ontdekte waarin je met weinig woorden eigenlijk heel veel kon vertellen. Voor mij was dit, in combinatie met mijn freelance werk, een perfecte uitvalsbasis om een ander deel van mijn creativiteit te gebruiken en gaandeweg mijn eigen stem te vinden.

Heb je er altijd van gedroomd om schrijver te worden?

Ja, en nee. Ik heb altijd geweten dat ik iets creatiefs wilde doen in mijn leven. Na me eerst een hele tijd gefocust te hebben op dingen visueel te vertellen, is het schrijven op een natuurlijke manier ook weer een vast onderdeel binnen mijn creatieve werkzaamheden geworden, en kan ik me nu niet meer voorstellen ooit nog iets anders te willen doen.

Je geeft je (e)boeken zelfstandig uit. Vanwaar deze keuze?

Ik hou graag de vinger aan de pols wanneer het op mijn eigen werk aankomt, en die realisatie deed me beseffen dat self-publishing misschien een betere “fit” voor mij zou zijn. En, ik kan eerlijk zijn, dat was het ook. Indie zijn geeft mij een heerlijke vrijheid, waarin ik zelf kan beslissen hoe iets eruit gaat zien, welke boodschap ik wil delen, en waarom. Op deze manier kan ik publicaties creëren waar ik zelf echt 100% achter sta, en dat geeft me een zeer fijn gevoel.

Dreamscape is jouw debuut en sinds kort ook verkrijgbaar bij The Black Sheep Indie. Waar gaat het over?

Mijn boek, Dreamscape, is een Engelstalige gedichtenbundel gevormd door momenten in mijn leven; van dagdromen tot nachtelijke overpeinzingen, het najagen van je diepste wensen, en het daarbij behorende vallen en steeds weer opstaan. Dreamscape is verkrijgbaar in twee edities; de editie “a poetic journey through life’s encounters”, die verkrijgbaar is via The Black Sheep Indie, bevat alleen de poëzie van Dreamscape, terwijl de visuele versie, “an illustrated journey in art and poetry”, zoals de subtitel al weggeeft, daarnaast volledig door mij geïllustreerd is.

Voor wie is Dreamscape een mustread?

Voor iedereen die zoekt naar een moment van ontsnapping en ontspanning, filosoferen en mijmeren. Veel van het werk wat je zal lezen in Dreamscape is gebaseerd op dingen die ik heb meegemaakt of gezien; omdat ik freelance ook als illustrator werk ben ik zeer bewust van het harde werk dat daarbij komt kijken — en hoe een verkeerde ervaring je zo onderuit kan halen. Er zitten dus veel gedichten tussen die proberen je moed in te spreken, om in jezelf te geloven en door te zetten. Mensen die mijn werk lezen zeggen dat ze even kunnen wegdromen naar een andere wereld, of kracht kunnen putten uit een positieve boodschap. Dat is altijd precies hetgeen wat ik probeer te bereiken.

Tot slot, wat je jouw nummer één advies voor (aspirant) schrijvers die ook willen uitgeven in eigen beheer?

Geef niet op. Nooit. Als dit echt is wat je graag wilt, dan lukt het je ook. Het is een bekend gezegde, “waar een deur sluit, gaat ook weer een deur open,” maar door de jaren heen heb ik geleerd dat dit echt zo is. Dus, ga ervoor en volg wat je gelukkig maakt. Het is het waard.

 

DreamscapeDreamscape door Kiyo

Ga in Dreamscape mee op een poëtische reis van het najagen van doelen, wensen en dagdromen. Verlies jezelf in nachtelijke overpeinzingen en sterk blijven op de momenten van vallen en opstaan. Maar boven alles, leer vasthouden aan de moed om in jezelf te blijven geloven. Dreamscape vind je in de shop van The Black Sheep Indie. Klik HIER voor jouw exemplaar!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden