Ongetemd

Ze schrijft al sinds haar negende, maar kreeg pas later het besef dat je er ook je brood mee kon verdienen. Met Carry Slee als voorbeeld, besloot New Adult auteur Liz Hartevelt dat ze boeken ging schrijven, heel veel boeken. En dan het liefst dramatische verhalen die toch goed aflopen. Zo schreef ze eens over een meisje wiens broer een einde aan zijn leven maakt en hoe de familie daarmee omgaat. Fun fact: dit verhaal heeft haar ze nooit helemaal losgelaten en twee van die familieleden zitten in haar debuut, Ongetemd. Liz Hartevelt, welkom bij The Herd!

First things first, wie is Liz Hartevelt?

Liz Hartevelt is een pseudoniem. Waarom ik onder een ander naam schrijf? Omdat ik stiekem een geheim agent ben van de FBI. Was het maar zo spannend. Nee, de reden waarom ik onder een pseudoniem schrijf, is omdat ik mijn naam niet mooi vind (deels door familieomstandigheden) en vooral mijn achternaam niet. Ik zou niet trots zijn als ik die naam op een boek zou zien staan, dus dan maar een pseudoniem. Liz is overigens wel een deel van mijn voornaam, gewoon een afkorting ervan.

Wanneer wist je: ik wil schrijver worden?

Als kind bedacht ik altijd verhaaltjes die ik tijdens het tekenen aan mezelf (en aan mijn moeder) vertelde. Ook bedacht ik altijd hele verhalen als ik met de Barbies speelde, dus het creatieve zat er altijd al wel in, denk ik. Zelfs toen ik nog niet kon schrijven. Toen ik een jaar of twaalf was, begon me echt te dagen dat je écht schrijver kon zijn, en ik besloot dat mijn voorbeeld Carry Slee was en haar na wilde doen door ook heel veel boeken te schrijven. Dus wist ik wat me te doen stond: dramatische verhalen schrijven die toch goed aflopen. En dan bedoel ik ook echt dramatisch. Zo schreef ik eens over een meisje wiens broer een einde aan zijn leven maakt en hoe de familie daarmee omgaat. Fun fact: dit verhaal heb ik nooit helemaal losgelaten en twee van die familieleden zit in mijn debuut.

Speaking of… Onlangs is jouw debuut Ongetemd verschenen. Waar gaat het over en wat kunnen lezers verwachten?

Het gaat over twee jonge mensen die in verschillende fases van hun leven zitten en bij elkaar in huis komen wonen. Arabella gaat studeren en uit huis, terwijl Riley al fulltime werkt en zijn problemen negeert door ze niet onder ogen te zien. Arabella weet precies wat haar problemen zijn en probeert juist om haar problemen te overwinnen. En dan komen ze elkaar tegen en verandert het leven van allebei compleet.

Ongetemd is een New Adult, ook al is Arabella redelijk jong ervoor (18). Ik heb ervoor gekozen om het toch een New Adult te laten zijn, want een Young Adult klopte voor mijn gevoel gewoon niet, zeker gezien de problemen waar ze mee worstelen en het feit dat ik ermee de diepte in wilde. Bij Young Adults zijn emoties vaak toch wat vlakker. En ja, er zit seks in, nog iets dat lastiger is bij een jongere doelgroep.

Wat is je inspiratie voor dit verhaal geweest?

Eigenlijk waren het meerdere dingen bij elkaar, maar Arabella is ontstaan door een RPG (Role Playing Game) dat ik met nog een paar mensen schreef. Een van de andere meiden had een bad boy die Arabella wilde versieren en daar is het begonnen. Arabella zou onder het kopje ‘diverse personages’ kunnen vallen, want ze is niet het standaard knappe en slanke meisje, maar is mollig en niet bijzonder knap. Maar dat doe ik niet bewust, want voor mij is het niet echt relevant hoe ze eruit ziet. Haar naam komt overigens van het gelijknamige nummer van de Arctic Monkeys en Riley vond ik altijd al een leuke jongensnaam.

Voor wie is jouw Ongetemd een mustread?

Ongetemd is een mustread voor de mensen die van wat zwaardere New Adults houden in de stijl van Colleen Hoover en Sarina Bowen. En voor iedereen die dol is op bijdehante jongens (en meisjes) met een minihartje.

Ongetemd heb je uitgegeven in eigen beheer. Vanwaar de keuze voor self-publishing?

Jaren geleden – toen de indiemarkt in Nederland nog amper bestond – wilde ik al eens zelf een boek uitgeven zonder tussenkomst van een uitgever, maar ja, het ontbrak me aan geld. Achteraf ben ik blij dat ik het toen niet gedaan heb, want het was een stuk moeilijker geweest. Dit was in een tijd waarin er nog amper eBooks waren, dus ergens in de prehistorie zo ongeveer. Bovendien had ik toen veel minder promotiematerialen tot mijn beschikking, ik had toen nog geen blog en er was geen social media. Zie er dan maar eens tussen te komen.

Het fijne (en tegelijkertijd het enge) aan indie zijn is dat je volledig zelf de regie hebt. Er is geen uitgever die zegt: je moet zus of zo doen, want dat mag je zelf bepalen. Je cover, de keuze of je een redacteur neemt of niet, of je wel of geen auteursfoto neemt: jij beslist. En dat maakt het ook eng, want als er een fout in zit: jouw schuld.

Ongetemd is nog maar net verschenen, maar zijn er nog meer boeken die we kunnen verwachten?

In 2018 alleen dit boek, maar ik hoop in 2019 het tweede deel van de serie te publiceren. Ik ben er nu mee bezig en ben ongeveer op de helft van de eerste versie. Dat gaat niet meer over Riley en Arabella, al zitten die er zeker nog in, maar een bekende van de twee die ook al in Ongetemd zit. Daarnaast hoop ik nog een keer een Young Adult contemporary te herschrijven. Gewoon, omdat ik het stiekem een heel leuk en grappig verhaal vind. Dat verhaal is trouwens zo ongeveer het tegenovergestelde van Ongetemd.

 


Vanaf nu verkrijgbaar: Ongetemd

Twee jonge mensen, in verschillende fases van hun leven, bij elkaar in één huis. Arabella gaat studeren, terwijl Riley fulltime werkt en zijn problemen negeert door ze niet onder ogen te zien. Arabella weet precies wat haar problemen zijn en probeert juist om haar problemen te overwinnen. En dan komen ze elkaar tegen en verandert hun leven compleet… Gooi alle remmen los en duik in dé mustread van dit voorjaar: Ongetemd, het debuut van New Adult auteur Liz Hartevelt. Klik HIER voor jouw exemplaar!

 

 

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden