Ze houdt van lezen, schrijven, breien, en haar grootste nachtmerrie is een dropping in de natuur. Zet Young Adult auteur Martine Pauwels met een goed boek in een rustig hoekje en ze is gelukkig #herkenbaar. Martine, welkom bij The Herd!

Hoe is het schrijven voor jou begonnen?

In de oorsprong deed ik het vooral als therapie voor mezelf. Ik werd veel gepest en was sociaal geïsoleerd, waardoor ik zelf figuren en toestanden begon te creëren om niet weg te kwijnen. Ik was er me degelijk van bewust dat mijn denkbeeldige vriendjes niet echt waren, maar ze waren voor mij een manier om te overleven. Schrijven is bij mij begonnen als een soort van supergeheim dagboek, waarvan het nooit te bedoeling was om het door iemand te laten lezen. De meeste van mijn schrijfsels heb ik vernietigd. Pas later heb ik de moed gehad om mijn verhalen te laten lezen en ben ik een andere weg in geslagen. Ik reageer me nog steeds af op papier, maar werk nu vooral mijn verbeelding uit.

Heb je er altijd van gedroomd om schrijver te worden?

Ja en nee. Ik schrijf graag, maar had de ambitie om schrijfster te worden in de oorsprong niet. Door mijn dyslexie en andere problemen, miste ik de moed om dingen uit te geven. Daarnaast bevond ik mezelf in geen stimulerende omgeving. Ik had niemand die me hielp in het verbeteren van mijn werk en stond ik er lang alleen voor.

Wat heeft voor de omslag gezorgd?

Vroeger schreef ik een verhaal. Het was af, zat vol fouten, dat wist ik, waardoor ik me begon te schamen en het kapotscheurde, voor ik het door iemand liet lezen. Self-publishing veranderde dit. Het is in mijn ogen de manier om mijn werk toch onder de aandacht te krijgen en feedback te krijgen tot verbetering. Het geeft me ook de discipline om door te bijten en mijn manuscripten te verbeteren en kritisch onder de loep te nemen. Nu heb ik een platvorm waar ik mijn werk wel op kan uitgeven. Het betekent dat ik mezelf overwonnen heb. Het mooie aan self-publishing en print on demand is dat als er een werk niet aanslaat, er geen man overboord is. Indie zijn dat ik de vrijheid heb over wat ik uitgeef en niet moet buigen normen die een ander me oplegt.

Onlangs is jouw Omnibus bestaande uit drie novelles bij The Black Sheep Indie verschenen. Waar gaan deze verhalen over?

“Rode maneschijn” was eigenlijk mijn oudste concept en ben ik ruw begonnen met uitwerken toen ik ongeveer tien jaar was, het stelde toen niet veel voor. Toch, het idee van Middeleeuwse weerwolven bleef in mijn hoofd spoken en als volwassene heb ik het verhaal later herschreven. Kort beschreven gaat het over een jonge ridder die terugkeert naar de burcht van zijn overleden vader om daar de fakkel over te nemen. Hij ontdekt dat zijn land te maken heeft met weerwolven, die elke volle maan een slachting aanrichten onder zijn pachters en lijfeigenen. Hij wil er iets aan doen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

“De duivelsmissie” is ook een oud verhaal dat ik herschreven heb. Het speelt zich af in de zeventiende eeuw tijdens de heksenvervolgingen in Engeland, in het fictieve graafschap Timberstone. Een graaf, die geen idee heeft waarom zijn land een trekpleister is voor heksen, doet er alles aan om ze te bestrijden. Als hij de gevaarlijkste heks, Zwarte Beth, uitgeschakeld heeft, denkt hij veilig te vinden. Maar dan vindt zijn zoon Matthew een meisje aan de kant van de weg en neemt haar mee, zonder te beseffen dat hij mogelijk het paard van Troje in huis haalt.

“Hoogland mutanten” is een oud idee dat ik in een nieuw kleedje gegoten heb. In de oorsprong schreef ik deze novelle op een blog. Nu heb ik het volwaardig uitgegeven.
Het concept is simpel: een groepje studenten die elkaar online heeft leren kennen, spreekt af om te kamperen in de Schotse Hooglanden. Op dat moment loopt er iets mis op een geheime, militaire basis.

Middeleeuwse tijden, weerwolven, heksen… Voor wie is jouw omnibus echt een mustread?

Ik denk voor mensen die van Young Adult houden en graag buiten de lijntjes kleuren. Maar ook voor lezers die niet kunnen kiezen tussen historische fictie, horror en Fantasy. In deze omnibus zit voor elk wat wils. Het zijn geen lange verhalen, maar eerder kortere romans en een novelle, waardoor het ook geschikt is voor lezers die niet zo van dikke turven houden of niet veel tijd hebben en gewoon lekker willen lezen. Het is Young Adult, maar het wordt soms ook beschreven als horror met een romantisch tintje. Ik durf wel eens donker te gaan, maar probeer toch niet helemaal deprimerend te zijn. Daarnaast is de bundel ook goed voor wie geen groot budget heeft. Deze bundel is eigenlijk drie boeken voor de prijs van één.

Supergaaf! Kunnen we het komende jaar nog meer boeken verwachten?

Ja! Nog enkele werken in de stijl van de verhalen in de omnibus, maar ook meer grimmige verhalen met meer expliciete inhoud die zich meer op een volwassen publiek richten, terwijl deze bundel eventueel ook geschikt is voor rijpere tieners.

Tot slot, wat je jouw nummer één advies voor (aspirant) schrijvers die ook willen uitgeven in eigen beheer?

Vooral doen! Maar kijk ook vooral naar de emotionele verrijking van het proces, dan te hopen op enkel financieel gewin. Laat je niet tegenhouden door negatieve kritieken en probeer erdoor te groeien.

 

Omnibus door Martine Pauwels

Wat is er beter dan één boek? Precies, twee boeken! En wat is er nog beter dan twee boeken? Jawel hoor, drie stuks! En dat is precies wat Fantasy en Young Adult auteur Martine Pauwels ons geeft: twee bloedstollende romans en een spannende novelle samengebundeld tot één boek! Zeg, hallo leeszomer! Klik HIER voor jouw exemplaar!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden