De wijze lessen van een twintiger

Net pas twintig en nu al een non-fictie op haar naam. Auteur Nikki Pommer is dé belichaming van de spreekwoordelijke duizendpoot. In De wijze lessen van een twintiger bundelt Nikki alle lessen samen die zij de afgelopen drie jaar, door een stap terug te nemen, geleerd heeft. Na het overwinnen van een burn-out op jonge leeftijd heeft ze de essentie van zichzelf en haar leven teruggevonden, waardoor ze nu in staat is om dit bewustzijn met de wereld te delen. Mooi streven, mja, wat kunnen we nou echt leren van een twintiger?

Jouw debuut De wijze lessen van een twintiger bespreekt onderwerpen als hooggevoeligheid, de huidige streefcultuur, minimalisme, grenzen en onderwerpen omtrent persoonlijke groei. Daar weet een twintiger toch helemaal niets vanaf? *wink*

I see what you did there! Die vraag heb ik inderdaad al eens gehad en zo’n momenten denk ik echt: waarom zou je zoiets zeggen? Maar het hoort er uiteraard bij, want we leven in een wereld waarin we denken dat wijsheid alleen is weggelegd voor mensen die “ouder” zijn. Maar ik denk dat wijsheid komt voor de mensen die daar voor kiezen. Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit boek wel moest uitgeven en wilde het eigenlijk pas doen nadat ik “echt iets bereikt had”. Maar the fact is: ik hoef niet eerst iets te bereiken om te delen wat ik weet. Ik geloof erin dat je nooit te jong bent om wijs te zijn, en nooit te oud bent om te leren. Als je voorbij de kortzichtigheid van leeftijd reikt, ben je pas werkelijk instaat je geest te verruimen.

Hoe is dit (e)boek tot stond gekomen?

Ik kreeg de ingeving voor De wijze lessen van een twintiger toen ik in de douche stond en ik dacht: ik moet een boek schrijven over mijn eigen proces. Mijn verleden is niet altijd makkelijk is geweest, maar ondanks dat, wilde ik een boek schrijven met een positieve lading en een visie voor hoop. Hoop voor een bewuster heden en toekomst, waarin duurzaam geluk centraal staat. Ik legde het idee aan mijn moeder voor, die razend enthousiast was, waardoor ik echt dacht: nu moet ik gewoon gaan schrijven.

Heb je er altijd van gedroomd om schrijver te worden?

Ja, eigenlijk wel. In mijn kinderjaren was ik daar nog niet heel bewust mee bezig omdat ik zoveel dingen leuk vond. Ik weet nog dat er een periode is geweest dat ik dolfijnentrainer en brandweervrouw wilde worden. Dat wisselen ging zo een tijdje door, totdat ik steeds meer ging luisteren naar mijn creatieve impulsen en daardoor er steeds bewuster van werd dat ik of de muziek in wilde, of wilde schrijven. Het liefst een combinatie van beide. Dat is uiteindelijk redelijk goed gelukt.

Je hebt ervoor gekozen om De wijze lessen van een twintiger zelfstandig uit te geven. Vanwaar deze keuze?

Het is eigenlijk altijd mijn intentie geweest om zelf een boek uit te geven. Voornamelijk omdat ik ervan houd om zelf de touwtjes in handen te hebben. Voor velen is uitgeven in eigen beheer pas een optie wanneer ze hun boek niet bij een uitgever kunnen onderbrengen, maar bij mij was het precies andersom. Ik dacht juist: als ik het financiële plaatje voor mijn boek niet rondkrijg, overweeg ik het boek op te sturen, anders wordt het gewoon eigen beheer. Mijn creatieve geest moet de ruimte krijgen om zich optimaal te ontwikkelen en ik kan daarbij niet het regime van een uitgever gebruiken – omdat ik me op de een of andere manier toch beperkt voel. Dat is uiteraard gewoon mijn gevoel en hoe ik in elkaar steek.

De wijze lessen van een twintiger is sinds kort ook bij The Black Sheep Indie verkrijgbaar. Wat kunnen lezers ervan verwachten?

De wijze lessen van een twintiger gaat over mijn persoonlijke bewustwordingsproces nadat ik met een burn-out thuis kwam te zitten op 17-jarige leeftijd. Het is een proces van bijna drie jaar geweest waarin ik compleet gereset ben van alles wat ik heb aangeleerd en voor normaal had aangenomen. Er zijn zoveel dingen die wij als normaal beschouwen, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Ik heb alle lessen die ik tijdens dat proces leerde gebundeld en ik hoop daarmee anderen aan het denken te kunnen zetten. Lezers kunnen in De wijze lessen van een twintiger een kijk op de wereld verwachten van een jong iemand, gedreven door creativiteit en hoop om de wereld een stukje beter te maken.

Maak dit dan dat jouw boek enkel geschikt is voor twintigers die hetzelfde hebben meegemaakt (of nu meemaken)?

Nee absoluut niet, het is geschikt voor iedereen! Omdat het niet geschreven is vanuit de: hey-ik-ga-jou-eens-vertellen-wat-je-moet-doen, maar meer vanuit de: ik-doe-dit-en-daar-voel-ik-me-goed-bij-misschien-werkt-dat-voor-jou-ook, denk ik dat meerdere mensen zich aangetrokken voelen tot het verhaal. Mensen van middelbare leeftijd denken: interessant, een jong iemand die zo’n boek schrijft – herkenning! Ouderen denken: ahw, mijn buurmeisje – dat wil ik lezen, en komen vervolgens tot de conclusie dat er best wel wat waarheden in staan. En jongeren voelen zich (hopelijk) gehoord omdat er iemand is die zegt: hey, maar het kan ook anders.

Je bent harstikke goed op weg en je debuut wordt mega positief ontvangen! Kunnen we de komende tijd (jaren) nog meer van je verwachten?

Absoluut! Momenteel focus ik me op de verspreiding van De wijze lessen van een twintiger, maar in november komt mijn werkboek, Terug naar de essentie, uit. Met dit werkboek (wat een praktische vertaalslag is van De wijze lessen van een twintiger) wil ik me gaan focussen op het creëren en aanbieden van interactieve workshops. Ook staan er nog twee boeken op mijn lijst die ik wil gaan schrijven en daar ga ik in 2019 een begin aan maken. Voor de rest wil ik actief gaan bloggen op mijn eigen website en daarmee een platform creëren waar persoonlijke groei en minimalisme centraal staan. Wat schrijfdromen betreft heb ik ambitie genoeg, en wat andere ideeën betreft ook. Ik heb zin in de toekomst en alle projecten die nu op mijn lijst staan, maar ik weet ook dat daar nog veel meer bij gaan komen!

 

De wijze lessen van een twintigerDe wijze lessen van een twintiger

Wat kun je leren van een twintiger? Nou, HEEL VEEL! In De wijze lessen van een twintiger vertelt auteur Nikki Pommer openhartig over haar ervaringen met een burn-out, de streefcultuur waarin we leven en deelt ze op positieve en inzichtvolle wijze haar lessen #mustread. Benieuw geworden? Klik dan HIER voor jouw exemplaar!

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden