Villa Gladiola

Een wispelturige, eigenwijze en ondernemende Rotterdammer die veel sport, maar die ook van goede, stevige bieren houdt. Die een hekel heeft aan de stad, maar er toch graag woont. Hij schrijft stukjes om die bieren te kunnen betalen, maar hij schrijft vooral omdat hij er alles in kwijt kan. Zijn passie, zijn liefde, zijn boosheid, zijn geilheid, zijn fantasie, zijn zwaarmoedigheid, álles. Welkom indie en thrillerschrijver: Tjeerd Langstraat. Tjeerd: ‘Het moment dat ik Herman Kochiaans dankzij de eerste opbrengst van mijn boek een volle beurs heb, koop ik een blokhut in de bergen.’

Wanneer is je passie voor schrijven ontstaan?

De passie (oh boy, passie…) voor schrijven is ontstaan op de middelbare school bij de lessen Nederlands van meneer Both en later meneer Bakker. Old-fashioned Nederlands docenten die mijn sluimerende liefde voor verhalende taal ten volle tot bloei hebben gebracht. Dat ik ooit een boek zou schrijven stond vast. Inmiddels heb ik twee thrillers voortgebracht: Villa Gladiola (winnaar van de publieksprijs Schaduwjury, nominatie Schaduwprijs en nominatie Hebban Debuutprijs) en mijn verse boreling Eeuwig Donker.

Villa Gladiola en Eeuwig Donker geef je uit in eigen beheer. Had je verwacht dat je je boeken en eBooks zelf zou gaan uitgeven?

Niet persé, het was niet aan de orde eigenlijk. Voor beide boeken had ik een contract bij een uitgever, dus op voorhand had ik er niet zo over nagedacht. Pas nadat Eeuwig Donker niet uitgegeven zou worden bij The House of Books en ik merkte hoe oerconservatief de uitgeverswereld is, besloot ik “fok it, ik doe het zelf wel”.

Een dappere keuze en goed nieuws voor ons, want binnenkort zijn Villa Gladiola en Eeuwig Donker ook bij The Black Sheep Indie verkrijgbaar. Waar gaan de eBooks over?

Villa Gladiola gaat over een mysterieuze verdwijning. Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijke manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout, is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast. Wanneer de stadsdichter in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de martelmoordenzaak. Niets is dan meer wat het lijkt…

In Eeuwig Donker doet rechercheur Jan Vos doet samen met zijn partner onderzoek naar de gruwelijke moord op twee jonge loverboys. Terwijl het onderzoek moeizaam vordert, maakt Carla, een van de meisjes die werd aangetroffen op de plaats delict, een opvallende transformatie door. Ze lijkt haar leven weer op te pakken na haar traumatische ervaringen en ziet de toekomst met haar jonge zoontje Alexander met vertrouwen tegemoet. Maar Carla blijkt meer te weten over de moorden op de twee jongens die haar jarenlang hebben uitgebuit. En waar is de mysterieuze Sofiya die samen met Carla vast werd gehouden en plotseling verdween? Eeuwig Donker speelt in Rotterdam en is een actuele thriller over de schimmige wereld van de mensenhandel.

Dat zijn nogal heftige onderwerpen. Waar put jij je inspiratie uit?

Mijn inspiratie vind ik in de dagelijkse zaken die ik meemaak en ik put schaamteloos uit mijn levendige fantasie. Villa Gladiola is vrijwel volledig fictie, maar om een voorbeeld te noemen, bepaalde martelscènes waarover de stadsdichter verhaalt, zijn waargebeurd. Ook voor Eeuwig Donker heb ik veel praktijkvoorbeelden gebruikt. Ik heb een tijd in de Tweede Kamer gewerkt voor de Dienst Verslag en Redactie waar ik o.a. de mensenhandel- en gedwongen prostitutiezaken bijzat. Veel van de verhalen die ik daar hoorde zijn verwerkt in dit boek.

Voor wie zijn Villa Gladiola en Eeuwig Donker een mustread?

Voor fans van een goede ‘whodunnit’ thriller. En ik ben vrij expliciet, dus er zitten uitgebreide seksscènes in, geweld maak ik niet mooier dan het is en ik schuw gedetailleerde omschrijvingen niet.

Wat kunnen we het komende jaar nog meer van je verwachten?

Sowieso wil ik dat Eeuwig Donker door zo’n beetje heel thriller-minnend Nederland en België wordt gelezen! Dus daar heb ik nog wat obstakels te nemen, zorgen dat men weet dat dit boek er is en dat het goed is. Daarnaast werk ik aan de biografie van Daan Monjé, een van de oprichters van de SP. En de derde thriller met Jan Vos zit in de pijplijn… de eerste ideeën zijn op papier gezet!

Tot slot, wat zou jij (aspirant) schrijvers die twijfelen over self-publishing willen adviseren?

Don’t act like a pro, be a pro. Zorg dus dat je helder hebt waarom je zelf uit zou willen geven: ik lees vrij veel verhalen van mensen die noodgedwongen zelf gaan uitgeven, maar direct alles zouden laten vallen wanneer er een gevestigde uitgever op de stoep zou staan. Doe het dan gewoon niet, maar zorg dát je binnenkomt bij een uitgever. Zoals je ook niet een beetje zwanger bent, zo ben je ook niet een beetje ondernemer/uitgever.

 

The Black Sheep Indie


Villa Gladiola en Eeuwig Donker

Double the fun! Op 9 juni mogen we niet een, maar twee spannende thrillers van Tjeerd aan onze eShop toevoegen, whoehoe! Kan jij ook zo genieten van een goede ‘whodunnit’? Dan zijn dit de eBooks waar jij de zomer mee doorkomt!

 

Plaats een reactie

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact

Bericht is verzonden